Izvor:
17.10.2016 u 05:49
0

STRANE AGENCIJE O IZBORIMA U CRNOJ GORI: DPS vodi, teški pregovori o vladajućoj koaliciji

Zapadne agencije javljaju da delimično prebrojani glasovi na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, na kojima je odziv bio rekrodan, ukazuju da je DPS osvojio najviše glasova, ali nedovoljno da samostalno formira vladu, zbog čega je posle napetih izbora duboko podeljena zemlja suočena sa teškim pregovorima o vladajućoj koaliciji.

Demokratska partija socijalista (DPS) vodi na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ali se čini da nema većinu u skupštini, što znači da će "prozapadnom premijeru Milu Djukanoviću biti potrebna koalicija da bi još produžio svojih 25 godina na vlasti", ocenjuje Rojters.

Britanska agencija podseća da je Djukanović rekao da su izbori "istorijski izbor između bližih veza sa NATO ili Rusijom", ali da su birači bili podeljeni dok delimično prebrojani glasovi nagoveštavaju da će imati 36 mandata u parlamentu od 81 mesta, što znači da mu za većinu nedostaje pet mandata.

"Crnogorci su danas izašli u rekordnom broju na birališta u situaciji kada su, prema tvrdnjama, partijski i medijski veb sajtovi bili hakovani, na nekim glasačkim mestima izbilo nasilje, a grupa sprskih državljana uhapšena pod optužbom da su planirali oružane napade na državne institucije i funkcionerie", navodi Rojters.
Sa tenzijama koje su već velike, Crna Gora će verovatno ostati duboko podeljena, a njen dugogodišnji lider će se mučiti da formira većinu u podeljenom parlamentu, zaključuje britanska agencija.

I AP javlja da je vladajuća crnogorska partija je dobila najviše glsova prema nezvaničnim rezultatima, ali ne dovoljno da vlada sama ili da osigura zacrtani kurs prema NATO i drugim zapadnim institucijama.
Napete izbore je obeležilo hapšenje 20 ljudi osumnjičenih da su planirali politički motivisane oružane napade kada se zatvore birališta na izborima u kojima je Djukanović, kako navodi AP, bio suočen sa najvećim izazovom tokom 25 godina na vlasti.

Američka agencija prenosi da i vlada i opozicija tvrde da imaju dovoljno mandata da formiraju buduću vladu.
"Oni će imati teškoća da formiraju koalicije sa manjim strankama koje uđu u parlament, a ishod tih pregovora će odlučiti da li će zemlja krenuti ka zapadu ili se okrenuti nazad ka svom tradicionalom savezniku Rusiji", piše AP.
Prema AP-u, DPS je na parlamentarnim izborima sučeljena sa grupom "proruskih i prosrpskih" opozicionih stranaka "koje se žestoko protive prozapadnoj politici, a naročito NATO".
Agencija piše i da se strahovalo se da bi, kada rezultati budu obljavljeni, na ulicama Podgorice moglo izbiti nasilje između pristalica opozicije i vlade, a da vlada tvrdi da su hakeri napali nekoliko vebsajtova, uključujući sajt vladajuće stranke, dok je crnogorski ministar unutrašnjih poslova pozvao ljude da ostanju u kućama umesto da slave kada rezultati budu objavljeni.

AFP javlja da "stranka crnogorskog veterana" Mila Djukanovića vodi u "zapaljivim izborima" tokom kojih su vlasti uhapsile 20 Srba i optužile ih da planiraju napade na biračka mesta.
"Tenzija je već bila velika zbog Djukanovićevih planova o uspostavljanju bližih veza sa EU i NATO, a dodatno je pojačana hapšenjem 20 Srba koji su prema vlastima planirali da otmu premijer ai pralament i proglase pobedu opozicije", navodi agencija.

Delimični rezultati posle 80odsto prebrojanih glasova pokazuju da je DPS dobila malo više od 40 odsto glasova, više nego dvostruko od glavne opozicione stranke Demokratski front, navodi AFP.
Dve druge stranke, Ključ i Demokrate koje žele referendum o NATO, dobili su svaka po 10 odsto glasova.
"Proruske opozicija je nazvala hapšenje srpskih paravojnih pripadnika propagandom, dok Srbija postavlja pitanje tajminga", navodi AFP, citirajući izjavu premijera Vučića da je "neobično što se to dogodilo danas."

KURIR.RS

FOTO:ARHIVA

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter