GENERAL TOD VOLTERS: Brža i bolja komunikacija KFORA, NATO i srpskih vlasti biće u budućnosti ključna za održavanje mira!

Brža i bolja komunikacija KFORA, NATO i srpskih vlasti biće u budućnosti ključna za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu, rekao je general Tod Volters.

Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters je komentarisao i stvaranje vojske Kosova, kao i da li će Srbija pre ulaska u Evropsku Uniju morati da uđe u NATO.

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFORA kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti Volters kaže da je KFOR odgovoran da predstavlja NATO prema mandatu UN.

- Njegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže. U ovom kapacitetu, kao novi komandant Savezničke komande za operacije koja predstavlja NATO, jedan od mojih fokusa tokom prethodnih 75 dana bio je da pričam o stvarima koje možemo raditi sa vojnog stanovišta kako bismo unapredili brzinu, i nastavićemo da radimo na toj oblasti. Kao profesionalna vojna snaga, uvek revidiramo naše procese i procedure, kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije- rekao je Volters.

Skorašnja transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila se bez saglasnosti NATO-a. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa vojskom Kosova, a to se još nije dogodilo. Na pitanje da li to znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

- Sve ostale diskusije koje ste spomenuli njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi, i moj fokus će ostati na tome- rekao je Volters.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters kaže da ti preduslovi nisu tačni.

- Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Znam da vam je to poznato i nije mi poznat taj komentar člana parlamenta. Ono što mogu da vam kažem ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji će te pripadati- zaključuje vrhovni komandant NATO za Evropu.

 

Izvor: B92
Foto: B92/ Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro