ODALOVIĆ: Podela imovine se privodi kraju...(FOTO)

 

 

Podela imovine diplomatskih predstavništava bivše SFRJ širom sveta još nije završena, ali se konačno privodi kraju, kaže generalni sekretar MSP Veljko Odalović i ističe da je Srbiji, prodajom i podelom određenih objekata, pada veliki finansijski teret s leđa.

Odalović, koji je predstavnik Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koji se sastao posle sedam godina, pre desetak dana u Beogradu i pri tome doneo niz konkretnih odluka, najavljuje novi sastanak krajem februara iduće godine u Sarajevu i veruje da će se privesti kraju posao koji je decenijama opterećivao pre svega Srbiju.

-Vidi se put i izlazak iz te šume, više nemamo nepoznanica-rekao je Odalović 

On kaže da je preostalo da se donesu još neke odluke, poput fizičke podele četiri velika kompleksa koja nisu mogla biti predmet raspodele, a to su Brazilija, Adis Abeba, NJu Delhi i Moskva.

Kad je reč o Moskvi, do kraja godine će predstavnici zemalja sukcesora u ruskoj prestonicina licu mesta razgovarati i razmeniti ideje o mogućim modalitetima podele objekta ili nekim drugim predlozima. 

On kaže da je Srbija zaitneresovana da, ako zemljište ne bude predmet prometa, objekat ostane Srbiji jer ona ima strateški interes za tu zemlju, a to bi bilo kompenzovano ostalim sukcesorima.

Za Braziliju je, navodi, postignut dogovor o fizičkoj deobi, a Srbiji će pripasti centralni rezidencijalni deo sa hektar ukupne površine.

Ekspertski timovi treba da naprave predlog fizičke podele objekta u NJu Delhiju i očekuje se da Srbiji pripadne oko 1.000 kvadrata poslovnog prostora i oko jedan hektar površine zemljišta.

Među objektima koji će biti predmet raspodele su objekti u Kipru, Bukureštu, Sofiji...

Problem je Adis Abeba, gde su etiopske vlasti obavestile Srbiju da objekat nije naš i da moramo da ga napustimo, a Odalović navodi da taj objekat ne pripada Srbiji nego je predmet sukcesije i pravo na njega polažu sve strane.

On navodi da u postupku razjašnjenja statusa, između ostalih i objekti u Kopenhagenu i Varšavi.

Vlasti danske prestonice obavestile su Srbiju da 2025. godine ističe ugovor o dugoročnom korišćenju i da naša zemlja, ukoliko želi da nastavi zakup na još 25 godina, mora da uplati još 2,622 miliona evra.

-Sa ministarstvom finasija smo u fazi usaglašavanja, da vidimo šta je stvarni ekonomski itneres, da li sačuvati taj objekat, koji opet neće biti naše vlasništvo nego ćemo ga koristiti u narednih 35 ili 50 gidina, u zavisnosti od modela koji izabremo-navodi Odalović.

Slična situacija je i u Varšavi, gde treba uplatiti 3,275 miliona evra ukoliko Srbija želi da koristi objekat.

-Svim zemljama je ponuda stavljena na sto. Sukcesori nisu voljni da se naknadno izjašnjavaju o ova dva objekta, tako da ćemo sačekati-navodi Odalović. 

Kaže da se pojavila i imovina koja nije bila evidentirana, u Draču i Tirani, te stan u Londonu, kao i da su sukcesori tražili da se reši pitanje statusa desetak stanova vojnih predstavništava.

On navodi da širom sveta u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i nekim drugim zemljama postoje objekti koji čekaju odgovor i odluku sukcesora, a Srbija širom sveta plaća 15 do 20 lokalaca koji održavaju diplomatska predstavništva u nekoj zemlji, ali i čuvaju ih.

-U Africi je sigurno još 15-tak objekata koji čekaju naš dogovor i odluku- kaže on. 

Reč je, objašnjava, o ogromnim kompleksima koji su ostali Srbiji u rukama i da naša država na pojedinim mestima, na prostoru od par hiljada kvadrata, ima samo dva ili tri čoveka koji to održavaju.

-Tamo je naša zastava, tamo se organizuju prijemi, sastanci, ne možemo da pustimo da to propada, a ne možemo s druge strane ni ništa ozbiljnije da investiramo. Pre par godina sam dao inicijativu da generalni konzulat Srbije u NJujorku premestimo u zgradu Misije, bilo je prostora, ali su nam lokalne vlasti odbile zahtev sa obrazloženjem da ne možemo ništa da ulažemo jer prostor nije naš. A to bi bilo 13.000 do 14.000 dolara uštede mesečno-objašnjava Odalović. 

 

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro