Izvor:
22.08.2019 u 12:51
0

TAČI: Uskoro ću raspisati izbore!

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da će uskoro doneti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Neposrdno po raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta, predsedavajući skupštine i predsednik DPK, Kadri Veselji, potpisao je odluku o tome i dostavio je Tačiju.

Prema kosovskom ustavu, piše portal Ljajmi, izbori moraju biti održani u roku od 45 dana od dana raspuštanja parlamenta.

U Tačijevom saopštenju se navodi da odluka o raspuštanju parlamenta ubrzava korake ka raspisivanju prevremenih izbora, nakon neopozive ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju.

Tači je konstatovao da je do raspuštanja parlamenta došlo i zbog nedostatka volje parlamentarnih političkih stranaka da formiraju novu vladu izborom mandatar.

Navodi da je sada u interesu građana Kosova da što pre bude sprovedena, kako navodi, demokratska izborna proceduru, koja je “suočena sa izazovima koje nameće i država i društvo”, da bi se što pre došlo do funkcionalne i odgovorne vlade.

– U okviru svojih ustavnih, zakonskih ovlašćenja i u potpunosti u skladu sa današnjom odlukom Skupštine, uskoro ću doneti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo – naveo je Tači.

Dodao je da ovi izbori moraju biti dobro organizovani, profesionalni, kako bi se, kako navodi, osigurao pravičan, demokratski proces koji će obezbediti i prisustvo međunarodnih i lokalnih posmatrača.

U saopštenju se navodi i da će uprkos raspuštanju Skupštine, rad institucija biti obezbeđen.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter