Izvor:
25.08.2019 u 09:44
0

STIGLA HITNA PORUKA IZ MOSKVE: Rusija je spremna za OVAJ poduhvat! (FOTO)

Rusija je spremna da se uključi u pregovore o Kosovu uz SAD i podrži poziciju Srbije!

Poruku zvanične Moskve i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina preneo je njihov ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Rusija je spremna da se uključi u pregovore o Kosovu uz SAD i podrži poziciju Srbije

Istovremeno, SAD insistiraju i na što hitnijem obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine

U trenutku kada američki zvaničnici imaju čvrst stav o Kosovu, novi ruski ambasador preneo poruku Beogradu da je Moskva spremna da podrži Srbiju.

Rusija je spremna da se uključi u pregovore o Kosovu uz SAD i podrži poziciju Srbije!

Ovu poruku zvanične Moskve i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina preneo je njihov ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Poruka ruskog diplomate stiže u vreme kada se na Srbiju pojačavaju pritisci Zapada, posebno Vašingtona, da se što pre reši pitanje Kosova.

Nakon poslednje posete predsednika Vučića Njujorku i sastanka sa državnim sekretarom Stejt departmenta Majkom Pompeom, postalo je jasno da Amerika i dalje ima veoma čvrst stav kada je u pitanju rešenje kosovskog problema. To se ogleda i u "preporuci" da finalni sporazum treba da vodi "međusobnom priznanju Kosova i Srbije".

Istovremeno, SAD insistiraju i na što hitnijem obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

Bocan-Harčenko poručuje da je Rusija spremna da se, na zahtev Srbije, uključi u dijalog i podrži rešenje dve strane koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

– Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava – poručio je Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da će Kosovo nastaviti da podržava Srbiju i u SB UN, koji bi trebalo da potvrdi finalni dogovor.

– Redovne diskusije o Kosovu moraju da se nastavljaju i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka.

– Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira i uveren sam da je dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN – kazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti vojno-tehničku saradnju sa Srbijom kako bi se ojačala bezbednost u regionu.

– Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region.

– Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje. Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna.

– Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja – predočio je Bocan-Harčenko.

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter