Izvor:
17.09.2019 u 14:08
0

PODRŠKA OD HOLANDIJE: Uz Srbiju na putu ka EU!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Holandije Hilesom Beshorom Pluhom o evropskim integracijama Srbije, saradnji dve države u nastavku našeg procesa pristupanja, rezultatima reformi, situaciji u EU i regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović je naglasila da su evropske integracije strateški spoljno-politički prioritet naše države, da je Srbija opredeljena da sprovodi reforme koje su, kako je rekla, neodvojivi deo procesa pristupanja i u funkciji su sveopšteg napretka i razvoja države.

Istakla je i da je i nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnenja potvrdilo proevropsko raspoloženje građana, jer članstvo u EU podržava njih 53 procenta, a 68 procenata reforme koje se u okviru procesa evropskih integracija sprovode.

Podvukla je da je nama dobro poznat holandski strog ali fer pristup napredovanja država kandidata u pristupnom procesu i da Srbija nikada nije tražila ustupke, već samo poštovanje jasnih kriteriujuma.

Ministar je precizirala da se posebna pažnja posvećuje reformama u svim oblastima i posebno onim iz segmenta vladavine prava i ekonomije.

Obavestila je ambasadora da Srbija očekuje da do kraja godine i tokom predsedavanja Finske Savetom EU, otvori neka od tehnički spremnih poglavlja.

Za sada ih ima četiri, a posvećeno se radi i na pripremi novih, što znači i da će broj tehnički pripremljenih poglavlja do kraja godine biti veći.

Ambasador Hiles Beshor Pluh rekao je da će mu proces pristupanja Srbije biti priotritet tokom mandata u našoj državi.

On je potvrdio da će Holandija nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije – koji se bazira na stogom i pravičnom kriterijumu koji podrazumeva ispunjavanju zadatih normi i individualni napredak svake države kandidata.

Beshor Pluh je ocenio da su rezultati reformi vidljivi – što je dobro za dalji evropski put Srbije, i da bi one trebalo da se intenziviraju – pre svega u oblasti vladavine prava.

On je konstatovao i da se Srbija dokazala kao važan partner EU.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima bilateralne pomoći Holandije Srbiji u procesu evropskih integracija, a naročito u kontekstu poboljšanja komunikacione strategije različitih aspekata procesa pregova koje građani konkretno osećaju.

Oni su konstatovali da su bilateralni odnosi dve države na visokom novou, da ima prostora za njihovo intenziviranje – kako kroz privrednu saradnju – Holandija je jedan od najznačajnijih investitora u srpsku privredu, tako i međusobne posete na visokom nivou.

Jadranka Joksimović poželela je ambasadoru dobrodošlicu i uspešan manndat u Srbiji.

Izvor. Tanjug
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter