Izvor:
17.09.2019 u 20:33
0

Vežbe traganja i spasavanja „SAREX 38-19“ na aerodromu NIKOLA TESLA!

Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta "SAREX 38-19" počela je na aerodromu "Nikola Tesla" prikazom u noćnim uslovima po temi "Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone", a prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obraćajući se prisutnima u ime organizatora, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov istakla je da ovogodišnja vežba "SAREX 38-19" predstavlja najveću simulaciju udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Republici Srbiji.

"Tokom dva dana vežbe, imaćete priliku da vidite kako funkcioniše sistem traganja i spasavanja u Srbiji, kroz organizaciju četiri različita scenarija, kao i mogućnost da pogledate nove resurse za traganje i spasavanje koje je Srbija kupila u prethodnom periodu", rekla je Čizmarov.

Rekla je i da je cilj vežbe prikaz pripremljenosti i tehničke osposobljenosti angažovanih učesnika u sistemu traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Srbije.

Pored organizatora, učesnici ovogodišnje vežbe su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, Aerodrom Nikola Tesla, Gorska služba spasavanja, Crveni krst Srbije i Grad Vršac.

U noćašnjem segmentu vežbe, izvedenom na aerodromu "Nikola Tesla", učestvovali su i pripadnici Vojnomedicinske akademije. Prema rečima potpukovnika dr Gorana Rondovića sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, to je samo jedna od niza vežbi koje se održavaju u sklopu sistema saradnje VMA i Direktorata civilnog vazduhoplovstva, a tiče se potrage i spasavanja nakon nesreća u vazdušnom saobraćaju.

"Vojnomedicinska akademija ovde učestvuje u dva segmenta. Jedan je izlazak mobilne ekipe za preuzimanje teško povređenih pacijenata na samo mesto nesreće, a drugi segment je preuzimanje teško povređenih pacijenata koji se, u saradnji sa Ratnim vazduhoplovstvom Vojske Srbije, transportuju na helidrom VMA, gde naša mobilna ekipa preuzima i dalje sprovodi lečenje tih pacijenata", objašnjava Rondović.

Kaže i da je učešće VMA u vežbi važno jer se na taj način VMA stavlja u prvi plan kao jedna visoko specijalizovana ustanova koja pruža svoje usluge kako građanstvu, tako i svim putnicima u vazdušnom saobraćaju koji se nalaze na preletu ili u transportu kroz našu zemlju.

Drugi deo vežbe "SAREX 38-19" održaće se sutra, na aerodromu Vršac, gde će u dnevnim uslovima biti prikazane procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu.

Nakon toga sledi taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana spasilačka oprema učesnika vežbe.

U sutrašnjim aktivnostima vežbe "SAREX 38-19" učestvovaće jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, jedinice Specijalne brigade i VMA.

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter