Izvor:
18.09.2019 u 11:54
0

EVROPSKA UNIJA: Biranje izaslanika nije tema u Briselu!

Imenovanje EU izaslanika za dijalog Beograda i Prištine nije trenutno tema u Briselu, tvrde Tanjugovi izvori u sedištu evropske administracije i navode da ako ta tema i postoji, ona neće biti stavljena "na sto" u narednih par meseci.

"Ako se o tome i bude razgovaralo to će biti u daljoj budućnosti kada se uspostavi rad nove Evropske komisije, a o tome bi trebalo da odlučuju novi Visoki predstavnik i Savet ministra spoljnih poslova EU", navode izvori Tanjuga u Briselu.

U Evropskoj komisiji ne želi da komentarišu navode medija o inicijativi Nemačke i Francuske da Evropa, poput SAD, imenuje izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, a portparolka portparolka EU Maja Kocijančić kaže da je za posredovanje nadležan visoki predstavnik EU.

”Visoki predstavnik EU na osnovu mandata Generalne skupštine UN posreduje u dijalogu Srbije i Kosova koji za cilj ima punu normalizaciju odnosa kroz pravnoobavezujući sporazum”, navodi Kocijančić za Tanjug.

U Briselu isključuju mogućnost da zemlje članice EU samoincijativo imenuju svoje izaslanike. Ponavlja se da je dijalog pod pokroviteljstvom Unije i da je u tom procesu važno transprentno i demokratsko funcionisanje bez kontradikcija u načinu i ciljevima

Dodaje se i da je EU do sada imenovala specijalne izalslanike uglavnom za "krizna područja i situacije".

U Komisiji naglašavaju i to da će Angelina Ajnhorst, koja se medijima pominje kao mogući izbor za specijalnog EU izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, nastaviti da obavlja funkciju generalnog direktora u Evropskoj službi za spoljne poslove, što, kao i prethodnih godina, podrazumeva pomoć Visokom predstavniku EU u posredovanju dijalogom.

Izvor. Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter