Izvor:
20.09.2019 u 19:34
0

DODIK: Nastavak Alijine deklaracije, informisaćemo Vučića!

SDA je na nedavnom kongresu partije izašla s platformom ukidanja Republike Srpske, menjanja Dejtonskog sporazuma i iskoraka ka stvaranju bosanskog identiteta. –

To je izjavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i dodao da je usvojena programska deklaracija SDA samo nastavak "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića.

Skoro 50 godina od Islamske deklaracije Alije Izetbegovića njegova Stranka demokratske akcije održala je kongres u Sarajevu na kojem je Alijin sin Bakir ponovo izabran za predsednika dok je Bakirova supruga Sebija dobila najviše glasova kao buduća članica predsedništva.

Ipak, ključna vest sa Kongresa bila je programska deklaracije stranke koja je imala odjek skoro kao nekada Alijina islamska deklaracija.

Naime, SDA je javno izašla sa platformom ukidanja Republike Srpske, menjanja Dejtonskog sporazuma i iskoraka ka stvaranju bosanskog identiteta.

Dodik je rekao da će na sutrašnjem sastanku informisati predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novonastaloj situaciji.

Srbija je, podseća, jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, a programska deklaracija SDA krši kako Ustav, tako i Dejtonski sporazum.

Usvojena programska deklaracija SDA samo je nastavak "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića, izjavio je Dodik.

Ističe da je reč o opštemuslimanskoj deklaraciji, a na pitanje zašto to tvrdi, navodi da nijedna bošnjačka partija nije kritikovala njenu antiustavnost i antidejtonski karakter.

Ovo samo govori da bi srpski narod trebalo još više da se okupi – rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Naveo je da međunarodna zajednica već 25 godina ruši Dejtonski sporazum i da je Visoki predstavnik učinio sve da ga uruši do mere donošenja zakona koji su protivustavni.

Dodik je rekao i da se to vidi na primeru Saveta ministara koji se ustavom definiše kao pomoćni organ Predsedništva BiH, dok mu je visoki predstavnik dao opis posla koji bi mogao da bude neka vrsta vlade.

Dodik je rekao da je na današnjoj sednici Predsedništva BiH dogovoreno da će 8. oktobra zajedno biti u Beogradu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istog dana Srbiju bi trebalo da poseti i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter