Izvor:
07.10.2019 u 15:04
0

VUČIĆEV ODGOVOR NA PROZIVKE HRVATSKIH MEDIJA: “ Želim da postignemo dogovor u budućnosti! „

Predsednik Aleksandar Vučić komentarisao je opaske iz hrvatskih medija da je on jedini "koji trlja ruke" zbog rezultata na izborima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je poručio da bi to radio samo ukoliko bi bilo postignuto kompromisno rešenje sa Albancima, koje je, naglašava, još uvek daleko.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše pisanje hrvatskog Jutarnjeg lista da "Vučić jedini trlja ruke zbog izbora na KiM".

Ja ruke obično držim ruke ovako (spojeni prsti dve ruke), retko ste me videli da trljam ruke", rekao je Vučić kroz osmeh, odgovarajući na pitanje tokom konferencije za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Naveo je da su Srbi dobili potreban legitimitet za pregovarački proces i da se sada čeka formiranje vlade u Prištini sa predstavnicima koje su izabrali Albanci.-

– Mi ćemo da razgovaramo i pregovaramo, nemamo problem sa tim, želimo da postignemo dogovor u budućnosti-, rekao je Vučić.

On je naveo da je siguran da to neće biti lako, ali da će sa svojim timom da čini sve što može da dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je dodao i da ne poznaje nikoga ko je predstavnicima zapada koji su donosili odluke i o priznanju nezavisnosti Kosova, izgovarao rečenice koje je on izgovarao.

Dodao je da to može da potvrdi prevodilac, koja je bila na razgovorima i sa predstavnicima prethodnih vlasti.

– Nikad im niko stvari nije govorio onako kako sam im ja saopštavao, ali to ne znači da ćemo da promenimo američku ili tursku odluku. Nisu oni mala deca, oni odluke donose u skladu sa svojim interesima- rekao je Vučić.

Hrvatski mediji s pažnjom izveštavaju o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, a Jutarnji list konstatuje da je počelo burno i da predsednik Aleksandar Vučić sada "trlja ruke", jer je Srpska lista, koju naziva "Vučićevim Srbima", "počistila" konkurenciju koja se ogleda u Radi Trajković i Nenadu Rašiću.

U analizi Vlade Vurušića se navodi da se u srpskim provladinim medijima, kako kaže, vodila "žestoka i uvredljiva" kampanja protiv njih i da je zahvaljujući tome Srpska lista osvojila 10 poslaničkih mesta, kao i da će stoga imati uticaj na izbor nove kosovske vlade.

U prilog tome Vurušić citira izjavu direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Đurića, koji je rekao da će "Priština morati da pokuca na vrata Srpske liste ako želi legitimne institucije".

Prema autoru, zanimljjivo će biti da se vidi za čiju stranu će se opredeliti u Beogradu, koji, kako tvrdi, "srpske poslanike drži na daljinskom upravljaču".

"Oni su do sada uvek bili na usluzi Hašimu Tačiju i Ramushu Haradinaju, pa je za verovati da neće menjati stranu", navodi se u analizi.

Ali, stoji u analizi, to ionako zavisi u prvom redu od stranih ambasadora i, naravno, kako se tvrdi, kalkulacijama Aleksandra Vučića, "koji u ovoj situaciji trlja ruke i možda bi čak mogao biti najvažniji pobednik kosovskih izbora", dok Isa Mustafa drži konce političkih igra na Kosovu u svojim rukama.

Međunarodna zajednica sada, prema Vušuriću, iščekuje da nova vlada, koja god to bila, nastavi pregovore sa Srbijom.

Briselu se, kaže, žuri, a Amerikanci su, nakon nekoliko godina zatišja, odlučili da pojačaju svoju aktivnost na Kosovu, pa su uoči jučeašnjih izbora imenovali novog specijalnog predstavnika Ričarda Grenela, Trampovog čoveka od poverenja koji s Balkanom nema puno veze.

Autor Grenela vidi kao kontroverznog američkog ambasadora u Nemačkoj koji je nekim svojim postupcima i izjavama dobro narušio američko-nemačke odnose.

"Iako s Balkanom Grenel nema puno veze, njegova prednost je, kažu, što kod Trampa može ući bez kucanja, a to je važnije nego njegova kompetencija za probleme koji su mu dati u ruke", piše Jutarnji.

Inače, u tekstu naslovljenom kao "velika analiza izbora na Kosovu, list piše da je "radikal proglasio pobedu, ali da sve konce u rukama drži čovek koji je jedan od retkih na Kosovu koji nema mrlje – Isa Mustafa".

I HINA analizira kosovske prevremene parlamentarne izbore i konstatuje da je manjinska Srpska lista, koju, kako ukazuju, podržava zvanični Beograd, osvojilasvih 10 zagarantovanih poslaničkih mesta.

Agencija podseća da od 120 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu 20 mandata pripada političkim predstavnicima manjinskih zajednica, a apsolutni pobednik izbora u većinskim srpskim opštinama je, navode Srpska lista, kojoj će pripasti svih 10 mandata.

HINA prenosi delove obraćanja predsednika Vučića nakon zatvaranja birački mesta i posebno ističe njegove reči da je Srpska lista ostvarila "najuverljiviju pobedu u svojoj istoriji" sa osvojenih više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama.

Što se albanskih partija tiče, HINA konstatauje da su se po redosledu izdvojile dve opcije, Samoodređenje, Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova, nekadašnjeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, koji danas vodi Isa Mustafa.

Kao nešto što je obeležilo kosovske izbore, agencija navodi činjenicu da su poražena dvojica ratnih vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – aktualni predsednik Kosova Hašim Thaci i premijer na odlasku Ramuš Haradinaj.

Navode i da su, sudeći po rezultatu, Tači , Haradinaj i njihovi sateliti kažnjeni zbog sistemske korupcije, organizovanog kriminala i usporednog razvoja Kosova, ali i zaostajanja u evrointergacijskom procesu.

b92.net
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter