Izvor:
07.10.2019 u 15:25
0

SUPRUGA PREDSEDNIKA TURSKE SA MINISTROM TRIVANOM: Prisustvovala projektu AMBASADE TURSKE u našoj zemlji1

Supruga predsednika Turske Emina Erdogan prisustvovala je danas u Beogradu, zajedno sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom, predstavljanju projekta “Nulti otpad”, koji je pokrenula Ambasada Turske u našoj zemlji.

Emina Erdogan je istakla da je srećna što se nalazi u prijateljskoj Srbiji i što može da prense najiskrenije pozdrave turskog naroda.

Ona je čestitala ambasadi Turske na pokreatnju projekta koji je, kaže, deo diplomatske misije.

Smatram da je pitanje životne sredine takođe jedan deo diplomatske misije. Od velike je važnosti da razvijamo i gradimo svet koji predstavlja naše zajedničko nasleđe i da pomažemo jedni drugima-, rekla je Erdoganova.

Ministarstvu zaštite životne sredine zahvalila je na podršci koju su pružili projektu, istakavši da želi da to bude primer svima u ispunjavanju naših obaveza prema prirodi.

Ona je navela da se očekuje da će globalno zagrevanje 2050. godine preći 1,5 stepeni, a to, kako kaže, predviđa scenario sveta punog klimatskih katastrofa, migracija, nestašice, siromaštva i sukoba.

Stoga, poručila je, treba da imamo svest o tome da svi zajedno činimo porodicu koja treba da stane u zaštitu životne sredine.

Ulažemo velike napore da probudimo svest o životnoj kulturi i projektu “Nula otpada” i kod svoje dece. Kao stub ove inicijative, početkom 2019. godine počeli smo da naplaćujemo plastične kese u prodavnicama i tržnim centrima, koje su ranije bile besplatne. U vrlo kratkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80 odsto, a ljudi su stekli naviku nošenja platnene torbe sa sobom-, rekla je Erdogan.

Prema njenim rečima, cilj je da se u 2020. godini proširi pokret “Nula otpada” širom zemlje do 45 odsto, a do 2023. godine do 100 odsto.

Erdogan je navela da o lepoj budućnosti možemo razgovarati samo ukoliko iza sebe ostavimo svet čiste vode, zemlje i vazduha, i neistrošenih resursa.

“Iz tog razloga moramo svim silama raditi na produženju života”, istakla je prva dama Turske i izrazila želju da se ekološka solidarnost Srbije i Turske nastavi.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izrazio je nadu da će ponovni susret dvojice predsednika Srbije i Turske i ovog puta proteći bar onoliko dobro koliko je to bilo do sad i dodao da zahvaljujući njima odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Trivan je napomenuo da prostora za saradnju između Srbije i Turske još ima, naročito u oblasti zaštite životne sredine.

“Vama lično i Turskoj želim da čestitam na naporima koje činite da bi životna sredina dobila značajno mesto”, rekao je Trivan.

Ministar je kazao da Srbija ima dva prioriteta, da pročisti vode i da se očisti od čvrstog komunalnog otpada.

tanjug.rs
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter