Izvor:
09.10.2019 u 19:52
0

VAPAJI FEDERIKE MOGERINI! Pozivamo da prekinete vojnu akciju!

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je danas Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije.

EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem – kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona ocenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost celog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja.

U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini

”Jednostrano delovanje Turske preti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike.”

Federika Mogerini je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbeglica.

Bezbednosna zabrinutost Turske mora se rešavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom – kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbedan i održiv pristup humanitarne pomoći na celoj teriroriji Sirije.

Federika Mogerini je još jednom ponovila podršku EU suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Evropska unija pozvala je ranije danas Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severu Sirije, odbacujući bilo kakve turske planove o bezbednoj zoni za izbeglice, rekavši da tamo neće pružiti pomoć.

Malo je verovatno da bi takozvana "sigurna zona" na severoistoku Sirije, kako je predvidela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gde se prava lokalnog stanovništva ignorišu, stoji u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/yenisafakEN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter