Izvor:
13.10.2019 u 11:47
0

UOČI ZASEDANJA: Maja Gojković sa učesnicima Skupštine IPU!

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, uoči današnjeg početka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU), koje se u Beogradu održava do 17. oktobra, sastala se danas s predsednicima parlamenata Burundija, Irske, Ruande, Filipina i Crne Gore, s kojima je razgovarala o unapređenju parlamentarne i ukupne bilateralne saradnje i zahvalila na učešću na zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Gojkovićeva je na sastanku s predsednikom parlamenta Burundija Paskalom Niabendom ukazala da dve zemlje unapređuju i razvijaju odnose i zahvalila se na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na podršci Srbiji prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane članica međunarodnih organizacija, kao što je Interpol.

Ona je naglasila da je eventualno članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol, apsolutno neprihvatljivo jer se time krši međunarodno pravo, Povelja UN i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, i podriva mogućnost za nastavak dijaloga i suprotan je pravilima i ciljevima samog Interpola.

Predsednik parlamenta Burundija rekao je da je njegova zemlja spremna da razvija prijateljastvo i u budućnosti sa Srbijom i istakao da Burundi poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će nastaviti da podržava stavove Srbije.

Maja Gojković se danas sastala i s predsednikom Poslaničkog doma parlamenta Ruande Donatilom Mukabalisom, a na sastanku je istaknuto da poseta Srbiji otvara prostor za razvoj parlamentarne saradnje, kao i da geografska udaljenost nije prepreka za razvoj odnosa dva naroda.

Gojković je zahvalila Ruandi na tome što nije priznala jendostrano proglašenu nezavisnot Kosova i Metohije i što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a time i međunarodno pravo, koje je važna tema 141. Zasednja Interparlamentarne unije.

U razgovoru s predsednikom Senata Filipina Visenteom Sotoom Gojkovićeva je posebno zahvalila toj zemlji što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, i time poštuju međunarodno pravo i rezolucije UN.

Ona je ukazala da je neprihvatljivo i u suprostnosti s međunarodnim pravom eventualno članstvo južne srpske pokrajine u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol.

Soto je istakao da je Srbija uvek bila dobar prijatelj Filipinima, kao i da je njegova zemlja uvek podržavala stavove Srbije u UN,kao i da će nastaviti da podržava Srbiju i u narednom periodu. Gojković i Soto su se saglasili da je važno unaprediti parlamentarne veze i putem formiranja poslaničkih grupa prijateljstva, produbiti ekonomsku saradnju i potpisati sporazume između dve države, kako bi se uspostavili bliži odnosi.

Predsednica Skupštine Srbije sastala se danas i s predsednikom Senata Irske Denisom O''Donovanom, ukazujući da ima potencijala za unapređenje parlamentarne saradnje u okviru radnih tela, grupa prijateljstva i parlamentarnih delegacija.

O''Donovan se saglasio da je važno razvijati odnose intenzivinijim susretima i sastancima parlamentarnih delegacija, kao i da Srbija i Irska treba da se u saradnji fokusiraju na sličnosti koje imaju. Gojkovićeva i O''Donovan su ukazali na mogućnosti saradnje u ekonomiji, informacionim tehnologijama, turizmu, a razmotrili su i aktuelna dešavanju po pitanju evrointegracija Srbije i Bregzita.

Maja Gojković je razgovarala i s delegacijom parlamenta Crne Gore, na čelu predsednikom Ivanom Brajovićem, kome je zahvalila zbog učešća na 141. zasedanju u Beogradu, a predsednici dva parlamenta su ukazali na značaj beogradskog zasedanja, kako zbog prisustva velikog broja predsednika parlamenata, tako i zbog mogućnosti dijaloga parlamenataraca iz čitavog sveta.

Sagovornici su ukazali da je međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila razvijena, kao i da postoji prostor za njeno unapređenje na nivou radnih tela, posebno imajući u vidu da je prioritet obe zemlje članstvo u EU, a Brajović je pozvao predsednicu Skupštine Srbije u posetu Crnoj Gori, kaže se u saopštnju iz Skupštine Srbije.

Izvor: Tanjug
Foto: parlament.gov.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter