Izvor:
15.10.2019 u 17:31
0

SAVET EU: Nema dogovora oko ALBANIJE i SEVERNE MAKEDONIJE!

Savet EU nije u utorak dao zeleno svetlo za otvaranje odnosno razdvajanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ovo pitanje sada je na dnevnom predu lidera EU, koji se 17. i 18. oktobra sastaju u Briselu.

Posle celodnevne rasprave evropski ministri nisu uspeli da dođu do konsenzusa oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

– Ovo nije trenutak slave za EU. Nije bilo moguće doći do dogovora i to treći put za 16 meseci iako većina zemlja članica podržava preporuke Evropske komisije – izjavio je komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

Han je najavio da će se ovo pitanje sada rešavati na nivou lidera EU koji se 17 i 18. oktobra sastaju u Briselu.

– Nadam se da će lideri na Evropskom savetu doneti političke odluke koje će omogućiti da se potvrdi kredibilitet politike proširenja na Zapadnom Balkanu – kaže Han.

On je upozorio EU da su druge svetske sile više posvećene i ambiciozne kada je u pitanju uloga u regionu koji je, prema Hanovim rečima, EU dvorište.

Zemlje članice EU nisu uspele da postignu ni dogovor oko razdvajanja početka pregovora kako bi Skoplje eventualno dobilo ”zeleno svetlo” bez obzira na veća uslovljavanja koja i dalje postoje kada je sledeći korak integracija Albanije u pitanju.

Diplomatski izvori kažu da je Francuska i dalje ostala pri stavu da nije vreme da se nastavi sa pristupanjem EU pre nego što se ceo proces reformiše. Istovremneo, francuski predstavnici su naglasili da jedino predsednik Emanuel Makron ima ovlašćenje da promeni takav pristup i da pristanak za mogući početak pristupnih pregovora samo sa Skopljem.

Nemačka je već podržala otvaranje pristupnih pregovora sa ove države Zapadnog Balkana dok su Holanđani i dalje imali zamerke prvenstveno na račun ispunjnosti uslova od strene Tirane.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter