Izvor:
15.10.2019 u 18:49
0

MOGERINI PORUČILA: Kako bi učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU!

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da EU mora da stabilizuje i ujedini sopstveni kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u Uniju.

Kako bi učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU – poručila je Mogerinijeva.

Ona je u govoru o "Ulozi EU kao globalnog igrača” na Univerzitetu Okford naglasila da će Evropa biti jaka globalna sila samo ako završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi.

To će se, prema njenim rečim, postići jedino ako se kontinent ujedini odnosno i Zapadni Balkan postane deo Unije.

Poslednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka , postignut u dijalogu Beograda i Prištine – navela je Federika Mogerini.

Ona je ocenila da su svih šest partnera u regionu sproveli ključne reforme, a da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svesni važnosti međusobne saradnje.

Da bi konsolidovali napredak na Balkanu sada je vreme da otvorimo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri doneti pravu odluku u narednim danima – zaključila je Mogerinijeva.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/yenisafakEN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter