NOVI BEOGRAD CENTAR NAUKE: Izgradnja NOVE zgrade ETF-a i DVA NAUČNA KAMPUSA!

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je u planu gradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao i dva naučna kampusa u Novom Beogradu.

- Pregovaramo oko kredita za izgradnju nove zgrade ETF-a. Gradimo dva kampusa u Novom Beogradu, u jednom će biti smešten Umetnički fakultet, a u drugom Biološki, Geografski i Fakultet bezbednosti - kazao je Šarčević novinarima nakon skupa u Beogradu o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji.

Kako je objasnio, zgrada ETF-a treba da se projektuje u zoni iza sadašnje zgrade tog fakulteta gde ima oko 7.000 kvadratnih metara za novi tehnički kampus. Takođe, Šarčević je kazao da će radovi na proširenju Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 7.000 kvadrata, koji su bili usporeni zbog problema sa dozvolama, početi nakon obeležavanja godišnjice osnivanje tog fakulteta.

Danas smo pričali i o veštačkoj inteligenciji, već smo potpisali ugovor sa kineskom kompanijom 'Red dragon' koja se time bavi. Ministarstvo prosvete je sada zaduženo da oformi trening centre za robotiku - rekao je on.

Šarčević je kazao da su ti trening centri planirani u Beogradu, Novom Sadu i, najverovatnije, Trsteniku.

- Otvaranjem tih centara moći će da se umreže inženjerske studije znanja sa Univerziteta u Novom Sadu, beogradskih fakulteta iz te oblasti i kragujevačkog i niškog univerzieta - istakao je on.

Govoreći o digitalizaciji osnovnog i srednjeg obrazovanja, Šarčević je kazao da će njegovo ministarstvo prvi put u svom budžetu imati 840 miliona dinara, koji će deliti sa Kancelarijom za informacione tehnologije za kupovinu računara.

 

 

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro