U AMERIČKOM KONGRESU USVOJENA REZOLUCIJA: Slućaj Bitići u funkciji pritiska SAD za priznanje Kosova!

SAD politizuje slučaj braće Bitići kako bi izvršila politički pritisak na Srbiju u procesu pregovora sa Prištinom, ocenjuje profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević usvajanja Rezolucije u američkom Kongresu, kojom se od Srbije zahteva rešenje ubistava američkih državljana albanskog porekla, trojice braće Bititić.

- Nema sumnje da su Sjedinjene Američke Države krenule u ofanzivu i da podržavaju zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova. To svedoči i nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za rešenje problema sa Kosovom. Ova rezolucija američkog Kongresa je usmerena u tom pravcu - rekao je Milisavljević.

On podseća da SAD kontinuirano insistiraju na rešavanju slučaja Bitići, te da ga pokreću svaki put kada treba da se izvrši pritisak na Srbiju.

On je podsetio da se krivični postupak protiv osumnjičenih za protivpravno lišenje slobode braće Bitići vodio pred našim pravosudnim organima, ali da nije okončan osuđujućom presudom.

- Naša država je SAD više puta predočila sve dokaze koje smo prikupili u ovom slučaju, ali oni tvrde da imaju druge dokaze - naveo je profesor.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani albanskog porekla, koji su 1999. ušli u Srbiju i pridružili Atlantskoj brigadi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da uđu u Srbiju i uhapšeni su , asudu u Prokuplju osudio ih je na 15 dana zatvora.

Veruje se da ih je ubila srpska policija a njihovi posmrtni ostaci nađeni su 2001. godine pri ekshumaciji iz masovne grobnice u Petrovom Selu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiteroristickih jedinica MUP-a Srbije.

Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni od optužbi 2013. godine.

Ambasada SAD je više puta tražila da se taj slučaj rasvetli navodeći kao jedan od najviših prioriteta u bilateralnim odnosima Srbije i SAD.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro