Izvor:
04.11.2016 u 03:23
0

Šef srpske diplomatije iskren i konkretan: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, ali trpimo posledice tih mera

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je večeras da se Srbija nije niti će se pridružiti ničijim sankcijama protiv Rusije ali da trpi posledice tih mera.

"Paradoksalna je situacija da su ćerke firme iz Rusije koje su registrovane i rade u Srbiji pod sankcijama, a ćerke firme ruskih kompanija koje su registrovane u EU nisu pod sankcijama," rekao je Dačić koji je u Rusiji učestvovao na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Zbog svih tih problema i problema koji su prouzrokovani cenom nafte na svetskom tržištu i problemima sa kursom evra i dolara, naša spoljnotronvnska razmena je 25 odsto manja u prošloj nego u pretprošloj godini, rekao je on.

Srbija i Rusija su tradicionalni prijatelji i strateski partneri i Srbija želi da tu saradnju razvija i dalje, istakao je on.

"Zahvalni smo Rusiji na podršci koju nam pruža u međunarodnim oprganizacijima kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i najvećem problemu koji Srbija ima a to je pitanje Kosova" rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je naveo da se Srbija i Rusija trude da u ekonomskoj sferi što bolje sarađuju, a da ima nekoliko oblasti koje su za Srbiju veoma bitne kao što su energetika i poljoprivreda.

"Kada je u pitanju energetika, problem koji Srbija ima a to je pitanje gasa, odnosno otkazivanje projekta Južni tok, jer će posle prekida prolaza gasa preko Ukrajine koji se planira za koju godinu Srbija ostati bez dovoda gasa" rekao je on ističući da se to pitanje morasrešiti u narednim godinama".

Moramo da rešimo i pitanje snabdevanja gasom industrijskih potrošača koje bi bilo povoljnije da bi ta preduzeća mogla da fukcionišu, dodao je on.

Ono što međutim može da raduje je povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, rekao je Dacić uz napomenu da na tome treba još da se radi.

"Treba osposobiti naše proizvođače da mogu da snabdevaju ovako veliko tržište", napomenuo je on.

Dačić je rekao da s obzirom da Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa nekoliko zemalja koje su članice evroazijskog saveza, postoji plan da se potpiše jedan jedinstven sporazum o slobodnoj trgovini sa celim evroazijskim savezom, koji bi važio bi za celu tu teritoriju, koji bi označavao svojevrsnu unifikaciju.

On je napomenuo da danas nije bilo reči o oružju.

"To nije u delokrugu nešeg Mešovitog komiteta ali svakako želimo da sa Rusijom imamo punu saradnju i prijateljske odnose u svim sferama, preko ekonomije, nauke, kulture, obrazovanja ali i oblasti odbrane, bezbednosti, vojne industrije. Očekujemo i u budućnosti posete na najvišem nivou, kao sto smo i do sada imali“, rekao je Dačić nakon zasedanja Mešovitog komiteta.

On je izrazio zadovoljstvo što je sednica Mešovitog komiteta održana po želji ministra Rogozina u Suzdalju, jer je to, kako kaže, srpskoj delegaciji pružilo priliku da se upozna sa istorijskim značajem ove oblasti i zahvalio se gubernatorki na toploj dobrodošlici.

Tanjug
Foto: Twitter / Ivica Dačić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter