POČAST SVIMA KOJI SU DALI ŽIVOT ZA NAŠU ZEMLJU: Svečana ceremonija povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu! (FOTO)

 

 Kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu održana je centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da danas odajemo počast svima onima koji su dali živote za našu zemlju i za slobodu Srbije.

Ðorđević, koji je u ime Vlade Srbije predvodio, uz pune vojne i državne pocasti, centralnu državnu ceremoniju, rekao je da je Prvi svetski rat bio najveće zlo koje je zadesilo celu Evropi u kojoj je mobilisano 70 miliona ljudi, a tokom kojeg su se dešavala velika zverstva, ratni zločini i veliki ljudski gubici.

Naveo je da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila između 1,1 miliona i 1,3 miliona ljudi, što je, dodaje, predstavljalo jednu trećinu tadašnje populacije naše zmelje.

- Pored toga što je pretrpela velike gubitke, u Srbiji su se dešvala velika zverstva. Toga moramo da se sećamo danas upravo iz razloga da ne bismo dozvolili da nam se ikada više to desi - rekao je ministar.

Danas, navodi, posle 101 godine pričamo o nekim drugim stvarima i borimo za bolji standard građana.

- Kao što naš predsednik kaže, danas vodimo veliku bitku za našu ekonomiju, za svako naše dete, za svakog našeg građanina upravo zato što želimo da se izborimo za njihov bolji materijalni položaj - poručio je Ðorđević.

Naglasio je da Vlada Srbije, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, radi svakodnevno u nastojanju da svaki građanin oseti boljitak.

- Želimo da se nikada više ne vrati bilo kakav rat, zato se borimo danas i zato je danas Srbija garant bezbednosti na Balkanu, neko ko zastupa mir i ko želi mir - rekao je Ðorđević.

Kako je naveo, svi treba da se setimo svega onoga što je bilo u prošlosti, da se setimo da smo se uvek borili na pravoj strani i da ćemo se uvek boriti na pravoj strani i da odamo počast svima onima koji su dali živote za našu zemlju i slobodu.

Pre obraćanja, uz najviše državne i vojne počasti, Ðorđević je položio venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Vence i cveće su položili i gradonačlenik Beograda Zoran Radojičić, visoki predstavnici Vojske Srbije, kao i strani ambasadori, a održan je i umetnički program.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro