OTVORENO PISMO EVROPSKOJ UNIJI: Zapadni Balkan je "luk geopolitičke nestabilnosti"!

 

Na jugu Evropske unije formiran je "luk geopolitičke nestabilnosti" i ne smemo dozvoliti da se proširi, navelo je u otvorenom pismu Evropskoj uniji deset bivših šefova diplomatije.

U pismu, koje su potpisali bivši ministri spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel, Austrije Karin Knajsl, Grčke Nikos Kocijas, Kipra Joanis Kasoulides, Bugarske Kristijan Vigenin , Hrvatske Vesna Pusić, Severne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije Goran Svilanović, navodi se da su stabilnost, demokratija i prosperitet u jugoistočnoj Evropi direktno povezani s konsolidacijom evropskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, prenosi briselski portal Euroaktiv.

U pismu se navodi da je uporno protivljenje otvaranju pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji ogromne većine zemalja članica i Evropskog parlamenta, dovelo u opasnost preostali uticaj EU na njen prag.

- To je strateška greška koja pomaže da se konsoliduje status kvo na Zapadnom Balkanu i inercija EU na sve neurednijoj geopolitičkoj mapi. Obaveza EU je da doprinese stabilnosti i bezbednosti jugoistočne Evrope. Zbog toga bi pristupanje Zapadnog Balkana EU trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom - navodi se u pismu.

Dodaje se i da protivljenje započinjanju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom podriva autoritet EU i njen kredibilitet, kao i da za region poput Zapadnog Balkana koji se bori sa pojača vladavinu prava, pristupni proces ka EU ostaje neophodan.

- Međutim, psihološki uticaj takvih razgovora i transformativni efekti važni su za osećaj ovih zemalja da su usidrene u EU. I iznad svega, to je pitanje poverenja - 2003. godine, na samitu u Solunu, lideri EU obećali su članstvo tim zemljama - navodi se u pismu.

Šefovi diplomatija ukazali su i na to da je proces pridruživanja na Zapadnom Balkanu istovremeno i proces izgradnje države, te da je na isti način to i stabilan proces za ceo region.

- EU bi trebalo da preuzme odgovornost tako što će delovati strateški. Krajnje je vreme da EU kreativno pregleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi u tom okruženju delovala nezavisno i poboljšala svoje spoljne politike i odbrambene sposobnosti - naveli su šefovi diplomatija.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro