Izvor:
16.11.2019 u 15:57
0

BRITANSKI MEDIJI JAVLJAJU: Premijeri Crne Gore i Albanije nudili zlatne pasoše eliti!

Premijeri Crne Gore, Albanije i karipskog ostrva Santa Lucija ponudili su državljanstva bogatim klijentima na skupu u Londonu u zamenu za određene "finansijska doprinose" u vidu novca ili investicije, piše danas "Gardijan".

Premijer karipskog ostrva Santa Lucija Alen Častanet rekao je pred oko 300 pripadnika super bogate elite i njihovih savetnika u hotelu "Rouzvud", koji su se okupili na "konferenciji o globalnom državljanstvu", da je ekonomska misija njegove zemlje "da traga za bogatim pojedincima kojima će da obezbedi udobno mesto za život".

On je naveo da će u zamjenu za oko 100.000 dolara podnosioci zahteva dobiti držaljanstvo njegove države u roku od tri meseca.

Uz to je predviđen i "zlatni pasoš" koji uključuje bezvizno putovanje u 145 zemalja, uključujući Britaniju, zemlje šengena, Hong Kong i Singapur.

Nakon Častaneta na binu su izašli premijer Albanije Edi Rama i njegov crnogorski kolega Dušan Marković.

Crnogorski premijer je predstavio politička i ekonomska dostignuća vlade svoje zemlje, strateške razvojne prioritete kao i Projekat sticanja crnogorskog državljanstva.

Rama je nakon njega predstavio svoj državljanstvo-za-investiciju program, obećavajući "10-godišnji poreski odmor" ulagačima, misleći na to da u tom periodu neće morati da plaćaju porez. On je podsetio da je Albanija zvanični kandidat za pristupanje EU, što bi njenim budućim državljanima omogućilo da žive i rade širom bloka.

Na ovom skupu sa ponudama su učestvovali ministar sa Malte, ambasador iz države Antigva i Barbuda i predstavnici Kipra.

Novoizabrani potpredsednik Evropske komisije Vera Jourova rekla je da je ovaj sistem kupovine državljanstva veoma opasan i rizičan, jer njihovim korisnicima omogućava da se slobodno kreću kroz EU.

Ona je naglasila da EU ne sme da postane utočište za kriminalce, bezbedna zona za korupciju i prljav novac.

– Iako ne možemo zabraniti ovakve događaje, na nivou EU želimo više transparentnosti o tome kako se državljanstva dodeljuju, kao i veću saradnju zemalja članica – rekla je Jourova.

Izvor: Pravda
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter