Izvor:
24.11.2019 u 07:21
0

HONGKONG: Posle meseci nasilja, danas lokalni izbori!

Više od 4,13 miliona glasača u Hongkongu glasaće danas na lokalnim izborima, prvima od početka nemira koji su u junu zahvatili tu autonomnu kinesku teritoriju.

Okružni saveti su niža vladina tela sa četvorogodišnjim mandatom koja se u 18 distrikta staraju za lokalne stvari, poput gradskog prevoza i objekata za rekreaciju.

Međutim, imajući u vidu da su antivladini protesti u gradu u toku i dalje, politička pitanja će možda biti važnija od lokalnih kad građani Hongkonga izađu na glasanje.

Izbori će biti barometar koji će odraziti društveni sentiment i pokazati da li ljudi podržavaju vladu ili demonstrante, ili da li su umorni od nasilja – kaže Brus Liju, profesor Baptističkog univerziteta u Hongkongu.

On smatra da će neki glasači pokazati simpatije prema demonstrantima ili oklevati da se stave na stranu policije usled optužbi za prekomernu upotrebu sile na protestima.

Pre par meseci očekivao bih da opozicija ostvari ubedljivu pobedu, ali sada mislim da će margina biti manja i da će se smanjivati sve više ako se nastavi eskalacija nasilja – kaže Lau Siu-kai, potpredsednik Kineskog udruženja za studije Hongkonga i Makaa.

S obzirom na eskalaciju nasilja u gradu, napade na kandidate i velike zastoje u saobraćaju, prisutna je zabrinutost da li će se lokalni izbori održati prema planu.

Liderka Hongkonga Keri Lam u utorak je rekla da se administracija nada da će se izbori održati, sve dok se mogu sprovesti na pravičan i bezbedan način.

Otkako je Velika Britanija vratila Hongkong Kini 1997, ovaj specijalni administrativni region funkcioniše po principu “jedna zemlja, dva sistema”. To gradu daje samoupravu i razne slobode, uključujući ograničena izborna prava.

Prema trenutnom izbornom sistemu, stanovnici mogu birati 94 odsto mesta u okružnom savetu i polovinu u zakonodavnom (gradski parlament).

Lider grada može biti nominovan i izabran samo od strane komiteta koji ima 1.200 članova, uglavnom prokjinske elite.

Opozicija pokušava da natera kinesku vladu da poštuje punu demokratiju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, miniustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.

To je upravo jedan od pet zahteva demonstranata i razlog ranijih prodemokratskih protesta 2014. Bez promene u političkoj strukturi, jedini način da javnost izabere svog lidera je preko okružnih većnika, koji čine oko 10 odsto izbornog komiteta, i šest odsto parlamentaraca.

Izvor: Tanjug
Foto: bbc.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter