Izvor:
25.11.2019 u 06:48
0

BODO VEBER: Vašington nema novu inicijativu u vezi sa KiM!

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, Bodo Veber, izjavio je da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, ne znači i veće angažovaje SAD u narednom periodu u cilju rešavanja kosovskog pitanja.

Na Kosovu, u Srbiji i u regionu je imenovanje dva specijalna izaslanika, jednog Metjua Palmera za Zapadni Balkan i drugog Ričarda Grenela za dijalog Beograda i Prištine, interpretirano kao novo angažovanje i da je time stavljen fokus američke administracije na Zapadni Balkan – rekao je Veber.

Međutim, Vebere kaže da bi to interpretirao upravo suprotno.

Sama činjenica da paralelno, nekoordinisano budu imenovana dva specijalna izaslanika, Metju Palmer, ne kao predstavnik za Zapadni Balkan ne od strane Trampove administracije, nego samo od Stejt departmenta, a Ričard Grenel od Trampove Bele kuće, po meni je znak da je pažnja američke administracije manja ove godine nego ranije. Meni se to više čini kao jedan znak da nemaju više neku novu inicijativu – rekao je on.

Veber smatra da se Grenel, koji je i aktuelni ambasador SAD u Nemačkoj, sam nametnuo kao izaslanik američkog predsednika.

Nemam dokaze, ali slutim da je Grenel samoinicijativno tražio od Trampa da bude važan i da možda napreduje u karijeri, ako bude taj koji će inicirati sporazum, ali ne vidim veće angažovanje Amerike nego ranije. Zapravo suprotno, i ne verujem da Grenel ima baš tu ekspertizu i razumevanje da može igrati neku veću ulogu. Sasvim suprotno, vidim da ćemo imati jedinstvo Evropske unije koje nismo imali u vreme Federike Mogerini – kaže Veber.

Prema njegovom mišljenju, politika bivše administracija Evropske unije po pitanju Kosova bila je više nego neodgovorna.

To je bilo potpuno privatizovanje evropske politike od strane Federike Mogerini i njenog tima od četiri-pet ljudi. To je jedinstveno u istoriji zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, koja nije tako stara, da je glavna visoka predstavnica zadužena za tu politiku potpuno privatizovala pregovarački proces – ocenio je Veber.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter