Izvor:
26.11.2019 u 19:32
0

AMBASADOR OLEKSANDR ALEKSANDROVIČ Verujem Vučiću da Srbija nije isporučivala Ukrajini

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je danas da za njegovu zemlju "uopšte ne postoji" pitanje izvoza srpskog oružja u Ukrajinu i dodao da nema razloga da ne veruje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbija nije isporučivala oružje njegovoj zemlji.

– U tom smislu, što ne postoje nikakve međunarodne zabrane za isporuku bilo koje vrste oružja Ukrajini iz bilo koje zemlje. Uputio sam zahtev u Kijev, to će trajati. Nisam predsednik Vučić, ne mogu da za par dana odmah sve otkrijem, ali lično nemam razloga da ne verujem predsedniku kada je rekao da Srbija nije isporučivala oružje Ukrajini – rekao je Aleksandrovič za medije.

Istovremeno je čestitao srpskom narodu na, kako je rekao, još jednoj spoljnopolitičkoj pobedi, jer je "još jedna mala zemlja, Nauru, povukla priznanje nezavisnosti Kosova". Ambasador je naglasio da zna da Ukrajina nije imala vojno-tehnicku saradnju sa Srbijom prošlih godina.

– Kada sam rekao da ne postoji zabrana na isporuku oružja Ukrajini, to je istina, s druge strane, svaka zemlja odlučuje da li želi ili ne želi da sarađuje sa Ukrajinom. Bili bismo zahvalni Srbiji da srpsko oružje završi u Ukrajini – poručio je amabasador.

Podsetio je i da je u saopštenju ukrajinske ambasade o tom slučaju ocenio da je reč o "provokaciji protiv Ukrajine i Srbije".

– To je očigledno ruska provokacija, da bi diskreditovala i Ukrajinu i Srbiju, uoči narednog sastanka između predsednika Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina – ocenio je Aleksandrovič.

S druge strane, napominje, bio je vrlo tužan, pa čak i ljut kada je u medijima čitao, a i slušao od zvaničnika, da se "Ukrajina nalazi na nekoj crnoj listi, pa čak i poređenja sa Islamskom državom".

– Na početku nisam ništa znao za to, još jednom da kažem i naglasim da treba da razumemo ko je agresor, a ko žrtva na istoku Ukrajine. Kada čujem za neku rusku decu na Donbasu, pa to nisu deca, to je ruska vojska, ruski vojnici naoružani do zuba – tvrdi ukrajinski ambasador.

On je dodao da se oružje često isporučuje preko drugih zemalja, različitih firmi i dodaje da za njih nije važno kako je to išlo ili nije išlo.

– Za nas je važno da se Ukrajina brani, imamo pravo na samoodbranu i koristimo svaku priliku da dobijemo podršku medunarodnih partnera za to – istakao Aleksandrovič.

Govoreći o obaveštajnoj aferi u koju je uključen ruski obaveštajac, Aleksandrovič navodi da ne može da komentariše konkretni slucaj, jer je, napominje, to stvar koju između sebe treba da reše Beograd i Moskva.

– Želim da kažem da su reči Aleksandra Vučića ostavile duboki trag u mom srcu, kažem bez ironije, kad je pitao ''zašto'', zašto se Rusija tako ponaša prema Srbiji, to je mene odmah podsetilo na situaciju između Ukrajine i Rusije, kada su nas napali, takođe smo se pitali zašto – rekao je ambasador.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter