Izvor:
29.11.2019 u 20:42
0

NA GROBU DRUGA TITA Dačić sa gostom iz Rusije obišao Kuću cveća (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksanadar Gruško obišli su danas Muzej Jugoslavije i Kuću cveća u kojoj je sahranjen Josip Broz Tito, predsednik nekadašnje SFRJ, koja je nastala na današnji dan pre 76 godina.

Dačić i Gruško su, u pratnji ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, najpre obišli preuzetu kolekciju fonda nekadašnjeg Muzeja revolucije naroda i narodnosti sa eksponatima vezanim za istoriju radničkog pokreta i Komunističke partije u SFRJ.

Pogledali su i zbirku Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" u kojoj je najzanimljiviji deo čine pokloni koje je Josip Broz Tito dobijao od sunarodnika i svetskih državnika, poput kamena sa Meseca, koji mu je darovao američki predsednik Ričard Nikson, ili vunenih čarapa iz Slovenije.

Među eskponatima je i Staljinov poklon, statua ''''Dvoboj'''', koja je, prema rečima muzejskih kustosa, posle donošenja Rezolucije Informbiroa iz 1948.godine, tumačena kao ''''upozorenje'''' sovjetskog vođe jugoslovenskom predsedniku.

Dačić i Gruško imali su priliku da čuju da posle toga u Jugoslaviju nisu stizali pokloni iz Sovjetskog Saveza, sve dok njegov lider nije postao Nikita Hruščov, koji je Titu poklonio veliku porculansku vazu.

Pažnju Dačića i Gruška privukli su i Titovi lični predmeti, među kojima je i najviše sovjetsko odlikovanje, Orden sobode, koji mu je 1944.godine dodelio Staljin za zasluge u Drugom svetskom ratu.

Dvojica zvaničnika imali su priliku da pogledaju i eksponate iz vremena stvaranja SFRJ, a Dačić je kraj grba SFRJ objašnjavao šta se dešavalo 29. novembra 1943.godine u Jajcu i zašto se datum Drugog zasedanja AVNOJ-a obeležavao kao Dan Republike.

Pogledali su i fotografije studentskih protesta 1968.godine, ali i omladinskih radnih akcija u SFRJ u kojima je, kazao je ministar Dačić, i sam učestvovao.

Dačić i Gruško su obilšli i Kuću cveća, u kojoj su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Titova želja, ispričali su kustosi, bila je da se sahrani u grobnici koja podseća na memorijal u kome počiva američki predsednik Frenklin Ruzvelt, a za Kuću cveća utrošeno je devet tona belog mermera.

Gruško je posetu memorijalnom kompleksu završio upisivanjem u spomen-knjigu u koju je zapisao:

''Neka slavne i istovremeno tragične stranice Jugoslavije jačaju bratske veze naroda Srbije i Rusije''.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter