Izvor:
11.05.2016 u 00:41
0

MIŠČEVIĆ: Članice EU treba da objasne Hrvatskoj da greši

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević pozvala je danas Evropsku uniju da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom u junu kao što je i planirano, očekujući da ostale članice EU ukažu Hrvatskoj da greši što blokira Srbiju.

Ona je u izjavi za AFP istakla da neće tražiti od Evropske komisije da izvrši pritisak na Hrvatsku. "To nije na nama… nego je na 27 država članica da kažu 28. članici da zapravo greši", ukazala je Miščević. "Tehnički govoreći, da, oni (Hrvatska) blokiraju… oni zaustavljaju mogućnost da se ide dalje", rekla je Miščević za AFP.

"Ja neću to nazivati blokadom zato što oni nikada formalno nisu stavili veto na nešto… Ali oni rade nešto drugo, oni ne daju takozvano ''zeleno svetlo'' o tim dokumentima", precizirala je ona.

Miščević je rekla da Srbija radi na reformama neophodnim za članstvo u EU, ali da zemlja mora da zna da "postoji svetlo na kraju tunela, kad god da je taj kraj tunela".

"Ja sam veoma posvećeni evro optimista…, ali sam u isto vreme i izuzetno frustrirana", istakla ona napominjući da nam je trebalo dve godine za otvaranje prvih poglavlja.

Predsedavjuća EU Holandija pokušala je prošle sedmice, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

I ovoga puta 27 zemalja članica podržalo je predlog o otvranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, ali je Hrvatska ponovo iznela rezerve i nije dala "zeleno svetlo".

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/STANICVUK

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter