Izvor:
11.12.2016 u 02:47
0

Novi Balkanski pakt: Putin podržava stvaranje MOĆNE ČETVORKE, suverena Srbija postaje kao Švajcarska!

Sergej Železnjak, najbliži saradnik ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, potvrdio da Rusija želi da stvori 'savez vojno neutralnih i suverenih država na Balkanu.

Sergej Železnjak, zamenik sekretara Generalnog saveta vladajuće ruske partije Jedinstvena Rusija i jedan od najbližih stranačkih saradnika Vladimira Vladimiroviča Putina, potvrdio je juče da se Rusija zalaže za formiranje saveza "vojno neutralnih i suverenih država" na Balkanu! U "balkanskoj četvorci", prema rečima Železnjaka, bili bi Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija!

Železnjak je istakao da je Moskva spremna za punu podršku vanblokovskom statusu naše četiri države. Sagovornici Informera, politički analitičari i vojni stručnjaci, ocenjuju da bi ovakav savez bio mnogostruko politički i ekonomski koristan za našu zemlju, ali i za ceo region.

– Bili bismo "balkanska Švajcarska". Železnjakov predlog je potvrda da je srpska spoljna politika odlična – kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Železnjak je naglasio da Evropska unija mora biti svesna da se upravo ovakvim projektima čuvaju nacionalni interesi balkanskih zemalja.

– Spremni smo za konstruktivnu, svestranu saradnju i podršku vanblokovskom statusu Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Podržaćemo temu vojne neutralnosti "balkanske četvorke" na međunarodnoj sceni. Ako EU nije svesna nacionalnih interesa zemalja članica i kandidata, uključujući i balkanske države, onda Evropa nema budućnost. Nažalost, EU se dosad pridržavala pogrešne prakse da zemlja kandidat za članstvo u EU mora ući u NATO. Tako se danas Srbiji i Crnoj Gori nasilno nameće NATO, iako je ovaj savez za njih agresor koji je pre samo 17 godina bombardovao i ubijao nevine ljude… – istakao je Železnjak u intervju ruskom portalu "Ruska reč".
On je dodao da je Putin u zvaničnoj državnoj Koncepciji spoljne politike definisao princip poštovanja izbora evropskih država koje nisu u vojnim savezima.

Tri države – Crna Gora, Bosna i Makedonija su u NATO zagrljaju, a i Srbija nije daleko od toga. U ovakvoj konstelaciji snaga, takav savez je želja.

– Ta odredba se u punoj meri odnosi na saradnju s odgovornim patriotskim snagama Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH – podvukao je Železnjak.

I dok niko u vrhu vlasti nije želeo da komentariše ovaj predlog, analitičar Dragomir Anđelković kaže da ova inicijativa nije nova.

– Nije ovde reč ni o kakvoj o ruskoj zoni uticaja, već o balkanskoj zoni mira. Za Srbiju je ovo idealno jer bi joj omogućilo ekonomski i politički prosperitet. Bili bismo "balkanska Švajcarska", a to bi stvorilo ravnotežu između Istoka i Zapada. Železnjakov predlog jeste potvrda da je srpska spoljna politika odlična – ističe Anđelković.

Postoje grozničavi pokušaji da se Crna Gora uvuče u NATO, a niko ne pita da li narod te zemlje to želi i ne bi bilo štete da o tom pitanju postoje konsultacije.

Agresivan NATO

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, kaže da bi Železnjakovu inicijativu trebalo vrlo ozbiljno shvatiti.

– Ne vidim nijedan razlog da inicijativu ne prihvatimo. Problem je, međutim, to što je Crna Gora pred vratima NATO, pa je inicijativa stvar dogovora velikih sila i malo toga zavisi od nas u regionu. Imajući u vidu agresivan nastup NATO, ova inicijativa nema mnogo šansi da uspe, mada, nikad se ne zna… – zaključuje Karan.

Informer
Foto: PrintScreen putin.kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter