Izvor:
23.12.2016 u 01:20
0

Niko nema pravo da se ljuti na Srbiju: Ovo je pravi razlog zašto smo glasali PROTIV rezolucije UN o Krimu!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju nije bila prihvatljiva rezolucija UN o stanju ljudskih prava na poluostrvu Krim.

Kako kaže, ona nije prihvatljiva, jer se Rusija u njoj kvalifikuje na najgori mogući način.

– Jezik, ton i način kako se karakterisala Rusija u tom dokumentu je za nas u tom trenutku bio neprihvatljiv – kazao je Dačić povodom rezolucije Generalne skupština UN kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, za koje se u rezoluciji kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija.

Srbija je zajedno sa Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Rusijom i Sirijom glasala protiv rezolucije u kojoj se pozivaju "ruske okupacione vlasti" da okončaju "sva zlostavljanja stanovnika Krima", posebno "diskriminatorne mere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje".

Dačić je novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova rekao i da se Srbija često držala suzdržano kada su bile u pitanju rezolucije o sličnoj temi, gde su se koristile negativne reči o nekim Srbiji prijateljskim zemljama.

– U ovom slučaju teško bi bilo zadržati u daljem toku toliko dobre odnose sa Rusijom ukoliko bismo se pridružili toj rezoluciji – kazao je Dačić i dodao da ne očekuje posledice po Srbiju zbog ovakve odluke, jer je ona autonomna u spoljnoj politici i nije članica EU.

– Mi ne utvrđujemo zajedničku spoljnu politiku, mi smo u obavezi da joj se postepeno prilagođavamo i to će trajati do našeg punopravnog članstva u EU – kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija ne bi volela da se stvari slične rezoluciji o Krimu ponavljaju.

– Sve one zemlje koje danas mogu da prigovore Srbiji zašto nije glasala ili bila uzdržana, ne verujem da bi glasali za rezoluciju u kojoj bi se na sličan način okarakterisalo stanje na Kosovu. Toliko o principijelnosti – rekao je ministar spoljnih poslova.

On je kazao i da je jučerašnji dogovor premijera Srbije Aleksandra Vučića ‎sa ruskim ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i odluka o modernizaciji srpske vojske nešto što sa strane može pogrešno da se tumači.

– Mi se ne spremamo da počnemo rat, mi se spremamo da sačuvamo mir. Znate, kad Hrvatska nabavljao ružje oni kažu, pa Hrvatska ne preti nikome. Sad će da ispadne da Srbija nekome preti. Hrvatska se sprema za mir kada nabavlja helikoptere i sve ostalo, a mi se, eto, spremamo za rat. Dobro je da se odnosi, ipak, zadrže na ovom čokoladnom ratu – kazao je Dačić.

Premijer Vučić je posle jučerašnjeg sastanaka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom rekao da su vođeni "konkretni, ozbiljni, temeljni razgovori" o strateškoj saradnji i da su unapređeni "dobri i prijateljski odnosi" Srbije i Rusije.

– Dogovorili smo i dobićemo kao podršku Srbiji šest aparata mig-29 bez novca", rekao je Vučić i dodao da će modernizacija tih aviona koštati od 180 do 230 miliona evra. On je rekao da bi avioni s opremom koštali oko 600 miliona evra i zaključio da je Srbija dobila povoljne cene.

Beta
Foto: Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter