Izvor:
28.12.2016 u 02:13
0

Tragično nastradao pre četrnaest godina: Obeležena godišnjica smrti čuvenog srpskog komandanta!

U Ugljeviku je danas obeleženo 14 godina od smrti vojvode Mitra Maksimovića Mande, ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Mandini lavovi".

Služenjem parastosa i polaganjem cveća ispred spomen-biste ucentru Ugljevika članovi porodice, saborci, pradstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji, odali su počast Maksimoviću.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da će sećanje na Maksimovića i na sve poginule borce Republike Srpske biti čuvano dok postoji Boračka organizacija.

– Naša dužnost i obaveza da ih se prisećamo, jer su oni najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske – rekao je Marinković.

Predsednik Udruženja "Mandini lavovi" Drago Tomić rekao je da se jedinica kojom je komandovao Mando časno borila za slobodu srpskog naroda, a dokaz za to je da nijedan borac nije procesuiran za ratne zločine.

– Bili smo na svim ratištima u Srpskoj, a kroz jedinicu je prošlo oko 500 boraca – rekao je Tomić.

Pre služenja parastosa, devet rekreativaca trčalo je na Memorijalnom krosu od Bijeljine do Ugljevika u čast Maksimovića.

Organizator Memorijalnog krosa Radoslav Sekulić rekao je da je Maksimović pomagao sve sportiste i sportske događaje.

U Ugljeviku će večeras biti otvoren Memorijalni turnir u malom fudbalu "Vojvoda Mando", koji svake godine organizuje opštinska Boračka organizacija, a sav prihod biće dodeljen boračkoj populacije.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsednik Skupštine opštine Ugljevik, predsednik opštinske Boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba "Rudar". Za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

Blic
Foto: Youtoube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter