Izvor:
02.02.2017 u 03:55
0

Predsednik Nikolić ODLUČAN: Poštujemo sve dogovoreno, ali NEMA PREGOVORA o tzv. nezavisnosti Kosova!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu da će na večerašnjem sastanku na visokom nivou Beograda i Prištine na stolu biti Zajednica srpskih opština, most u Severnoj Mitrovici i pravosudni sistem, i poručio da neće biti nikakvih razgovora o nezavisnosti Kosova.

U izjavi novinarima uoči bilateralnog sastanka visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, Nikolić je rekao da srpska delegacija u Brisel uvek dolazi s voljom da se na teritoriji Kosova i Metohije obezbedi ekonomski bolji život, mirno, bezbednije i sugurnije okruženje.

Kako je podvukao, Srbija neće bežati od toga da sprovede ono što je dogovorila i da vidi da li ima još tema oko kojih može da se postigne dogovor, iako je "potpuno jasno da imamo suprotstavljene stavove, da u Prištini govore da su ostvarili nezavisnost, dok mi tvrdimo i od čega nećemo odustati, da je KiM u sastavu Srbije".

– Razgovori su mogući ako na tim, suprostavljenim pozicijama još možemo da obezbeđujemo obavljanje svih funkcija koje Srbija ima prema dogovoru u Briselu, da prenosi Prištini u nadležnost. Ali ako bilo ko misli da treba da razgovaramo, o takozvanoj nezavisnosti, o prihvatanju nekakvih rešenja, onda srpska delegacija neće biti sagovornik u tome i ne veurjem da postoji državni funkcioner koji bi učestvovao u tome –naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da je za Beograd važna tema Zajednica srpskih opština, i da Prištini smeta to što "kada je pažljivije pročitala dogovor", shvata da će morati na ZSO da prenese sve ono što Beograd prenese njoj.

– Priština tada ne može da kaže da je Briselskim sporazumom dobila nezavisnost, već da je dobila ogroman broj ingerencija i ogroman broj obaveza prema ZSO – rekao je Nikolić i istakao da, dok do toga ne dođe, neće moći ni o čemu više da se postiže dogovor.

Na pitanje novinara da li će ZSO od Prištine tražiti nezavisnost, pošto to Priština traži od Beograda, Nikolić je odgovorio da ako Priština misli da može svoje funkcije da obavlja nezavisno od Beograda, onda i ZSO može da obavlja svoje nezavisno od Prištine.

Na konstataciju novinara da to vodi do podele Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da ne zna kako mediji i pojedini u Briselu razumeju suštinu ZSO.

– ZSO je bila moja ideja, prihvaćena je i ja više nisam učestvovao u dogovorima. Sada treba da vidimo kako ko to tumači. Ali to što smo čuli od Tačija na prošlom sastanku da je Kosovo zaokružilo suverenitet, to su priče za prištinsku javnost – rekao je Nikolić.

On je dodao da bi želeo da Tači i on i u Prištini i u Beogradu govore isto.

– Treba da se dogovorimo, da obezbedimo miran život. To sa nezavisnošću, u 21. veku reći da si uz pomoć NATO bombardovanja došao do nezavisnosti, to je malo degutantno – zaključio je Nikolić.

Razgovori u Briselu održavaju se na najvišem nivou. U njima učestvuju predsednik Srbije Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, kao i kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ista Mustafa, uz posredovanje visoke predstavnike EU Federike Mogerini.

Tanjug
Foto: gazetafjala.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter