Izvor:
02.02.2017 u 04:58
0

Priština u panici: Tramp menja kurs Amerike i pušta kosovske Albance niz vodu?!

Posle pobede Donalda Trampa za očekivati je da će u odnosima Beograda i Prištine narednih meseci doći do "ispipavanja terena".

Prva žrtva nove američke politike najverovatnije neće biti ni baltičke zemlje ni Ukrajine već samoproklamovana država Kosovo, navodi se u analizi Forin polisija!

– Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo 113 zemalja. Rusija i Kina, međutim, nisu među njima. Sjedinjene Države su ga, s druge strane, priznale među prvima. I ne samo to, snažno su lobirale za Kosovo na međunarodnoj sceni. Više od 4.200 NATO vojnika, uključujući i 650 američkih, stacionirani su na Kosovu. U kratkom razgovoru s Trampom pre njegove inauguracije, ambasadorka Kosova u Vašingtonu rekla je dolazećem predsedniku da predstavlja "narod koji je usmeren najviše proamerički na zemlji – piše Forin polisi. No, dolaskom Trampa s geslom "Prvo Amerika", međutim, nije sigurno da će Kosovo biti prioritet.

– Nije ni čudo zašto su emocije na Kosovu bile tokom američkih izbora na strani Klintonove. Osim što imaju statuu Bila Klintona, u Prištini je nekoliko radnji nazvano po Hilari Klinton. Ali Kosovo je dom i ljudi srpske nacionalnosti koji žive uglavnom na severnom delu zemlje koji se osećaju zarobljeni između Beograda i Prištine, a podržali su Trampa delom iz želje da zavaraju sistem, priča analitičar Branislav Nešović, koji je iz Leposavića, najsevernije opštine na Kosovu – piše Forin polisi.

– Srbija, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali i održava bliske odnose s Rusijom, vidi Trampa, u odnosu na Putina, kao dobru stvar – piše Forin polisi i dodaje "da je na severu Kosova tendencija za ponovnim spajanjem sa Srbijom najizraženija i da su se "dan nakon američkih izbora, plakati ukrašeni Trampovom slikom s ponosom delili".

Florijan Biber, direktor Centra za jugostične evropske studije na Univerzitetu u Gracu kaže da je malo verovatno da će Srbija zaista obistiniti nešto iz krimskog modela. Uostalom, zemlja još ima aspiracije ulaska u EU, a Rusija nije poslala jasne znake toga da stoji iza ideja srpskih nacionalista, navodi on. Ipak, kaže kako misli da Trampov dolazak na vlast znači da će biti puno ispipavanja terena u narednih nedelja i meseci.

Do sada, sudbina Kosova je dobila malo pažnje tokom burnih razdoblja tranzicije američke vlasti i prvih nekoliko dana nove administracije. Tek Džejms Matis, novi američki ministar odbrane, prilikom saslušanja u Kongresu kratko je prokomentarisao američku predanost Kosovu, rekavši kako je to "primer onoga šta se događa kad međunarodna zajednica, na čelu s Amerikom, preuzme obavezu odbrane interesa i vrednosti."
Nije, međutim, poznato je li to i stav samog predsednika Trampa, navodi Forin polisi.

Forin polisi
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter