Izvor:
15.02.2017 u 20:00
0

Sve spremno za izlazak na birališta: IZBORI ĆE KOŠTATI 640 MILIONA DINARA!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/izbori.jpg?m=1464398823

Iz budžeta Srbije za održavanje redovnih predsedničkih izbora u 2017. opredeljeno je 0,007 odsto poreskih prihoda, odnosno 641,760 miliona dinara.

Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu finansija, 50 odsto tih sredstava raspoređuje se u jednakim iznosima predlagačima kandidata, koji su dali izjavu da će koristiti sredstva, dok se preostala polovina dodeljuje predlagaču kandidata koji je osvojio mandat.

Novac se, kako su naveli, uplaćuje predlagačima kandidata u roku od pet dana od dana utvrđivanja konačne liste kandidata.

Ministarstvo finansija podseća da je za prethodne predsedničke izbore, održane 2012. godine, bilo izdvojeno 843.228.190 dinara, a svaki kandidat, koji nije osvojio jedan odsto važećih glasova, morao je da vrati novac u budžet Srbije, odnosno novac je naplaćen iz bankarskih garancija.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/novac.jpg?m=1482929552

Obaveza je svakog kandidata u kampanji za izbor predsednika države da ima poseban račun i da sav novac koji prikuplja i troši, a koji po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti može biti iz javnih i iz privatnih izvora, ide preko tog računa, kaže za Tanjug pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić.

''Za izbornu kampanju država obezbeđuje u godini u kojoj su izbori sredstva u visini od 0,07 odsto prihoda budžeta. O izdvajanju tog novca i prenošenju sredstava političkim subjektima koji učestvuju u kampanji se stara ministarstvo finansija '', podseća Dakićeva.

Istovremeno, prema njenim rečima, davaoci priloga za izbornu kampanju mogu biti fizička i pravna lica, a u slučaju izbora predsednika važe, kao i za sve ostale izbore, limiti na sredstva koja se daju.

Tako, kaže Dakićeva, fizička lica mogu da daju 20 prosečnih mesečnih zarada u Srbiji, pravna lica 200 prosečnih mesečnih zarada, a sve mora da ide preko računa koji je namenjen upravo za tu izbornu kampanju.

Dakićeva objašnjava i da će Agencija organizovati mrežu posmatrača koji će pratiti ceo tok izborne kampanje, kao i da će po završetku izbora obaviti kontrolu izveštaja koje su obavezni da im dostave svi kandidati koji su učestvovali u izbornoj trci.

''Kao i kada su u pitanju godišnji finansijski izveštaji, Agencija prikuplja podatke od svih institucija ili pružalaca usluga političkim subjektima ili davalaca priloga da bismo mogli da izvršimo adekvatnu kontrolu izvestaja koje nam dostavljaju'', rekla je Dakićeva.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija podseća da raspodela novca zavisi od broja kandidata, zbog čega se obavlja tek nekoliko dana pred izbore.

To u praksi znači, navodi on, da će stranke, koalicije i grupe građana finansirati inicijalno kampanju iz privatnih izvora, iz kredita ili "na poček", ukoliko su mediji i drugi pružaoci usluga spremni da čekaju.

On, međutim, upozorava na dosadašnju praksu, gde su predlagači kandidata čekali novac iz budžeta, pa onda iz drugih izvora popunjavali ono što im nedostaje, odnosno odlagali plaćanje koliko god su mogli.

O tome kako i u kojim se slučajevima novac od kampanje vraća, Nenadić navodi da se u principu vraća ono što nije potrošeno i to do momenta podnošenja izveštaja, a to je nešto više od mesec dana nakon završetka projekta.

"Međutim, u praksi i oni predlagači kandidata koji nemaju realno značajne troškove često su nalazili načina da ne vrate novac", primećuje Nenadić.

Kad je reč o kontroli finansijskih izveštaja, Nenadić pominje Agenciju za borbu protiv korupcije, ali navodi da je to samo formalna strana priče, u smislu da li je ostao neki višak novca na računu ili nije.

Mediji su poslednjih dana spekulisali da je to što se nije uspelo u izboru direktora Agencije u direktnoj vezi sa interesom političkih snaga koje podržavaju pojedine opozicione predsedničke kandidate.

Nenadić dodaje i da je izmenama Zakona iz 2014. omogućeno parlamentarnim strankama koje nisu utrošile sav novac dobijen iz budžeta da ga ulože u kampanju, čime su, kaže Nenadić, kandidati grupa građana i vanparlamentarnih stranaka stavljeni u neravnopravan položaj.

Na izborima 2012. godine učestvovalo je 12 kandidata, a cenzus od jedan odsto nije prošla samo Danica Grujić, koja je vratila novac.

Glasački listići rezedo, kontrolni u boji kajsije

Javno preduzeće "Službeni glasnik" štampaće glasačke listiće za predstojeće predsedničke izbore u rezedo boji, dok će kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biti u boji kajsije, odlučila je Republička izborna komisija (RIK).

Službeni glasnik će, osim glasačkih listića, štampati i drugi izborni materijal.

Foto: Instagram / kylehobbes

foto: Twitter/RTV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter