Izvor:
18.05.2016 u 02:26
0

VUČIĆ: „Veliki i teški zadaci su pred nama, ali imamo DOBRE REZULTATE!“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa delegacijom MMF-a da je Srbija ostvarila dobre rezultate u privrednom rastu i punjenju budžeta, a da kasnimo sa smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i reformom javnih preduzeća.

Premijer Vučić sastao se sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, a razgovarali su o tome šta je do sada urađeno u sprovođenju aranžmana, što je priprema za novu kontrolu Fonda u junu, posle formiranja nove vlade.

Veliki i teški zadaci su pred nama, a koji se tiču strukturnih reformi, onog što je najznačajnije. Rezultati fiskalni su dobri, prihodi rastu, zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF-a biti 2,3. Razgovarali smo o RTB BOR, Resavica, gde imamo velike rizike – rekao je Vučić za RTS.

Premijer je naveo da će MMF promeniti procenu privrednog rasta sa 1,8 na 2,3 odsto za ovu godinu i da iduće godine treba očekivati rast od oko četiri procenta, što će biti najviše u Evropi.

Oni čekaju da vide naš ekspoze za četiri godine i naš plan za 100 dana i ono što smo uradili 2015. Postavili smo značajne temelje i ove godine imaćemo rast od 2,3 odsto – rekao je Vučić i dodao da ćemo sledeće godine imati najveću stopu rasta u Evropi.

To bi, prema njegovim rečima, značio bolji život i standard za ljude, više obnovljenih škola i bolnica, bolje puteve.

Ali time nismo rešili naše strukturne probleme, zato će prvi cilj da bude da probamo da rešimo sve strukturne probleme koje imamo, na koje ukazujemo. Ako nismo bili u stanju da rešimo, onda to moramo da rešavamo još bolje i snažnije kroz reforme javnih preduzeća, preduzeća u restrukturiranju i da nađemo kompenzatorne mere na drugoj strani – naveo je Vučić.

On je istakao da se ne sme da odustanemo od smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Tu imamo problema sa lokalnom samoupravom. Mi u Vladi gotovo da nemamo višak zaposlenih, ali ih imamo u prosveti, zdravstvu, RTS-u, RTV-u, i najviše ih imamo u lokalnoj samoupravi, a u lokalnoj samoupravi neodgovornosti koliko hoćete i niko ne brine za to – napomenuo je premijer.

Dodaje da u ovom trenutku čekamo odluke 72 opštine za 1.600 zaposlenih, što je, kako je rekao, trebalo da bude gotovo pre godinu i po dna. Kako kaže, Vladu čekaju teški zadaci, a pre svega misli na preduzeća u restrukturiranju, čije stanje najbolje dočarava Resavica.

Ljudi u Srbiji moraju da znaju, mi plaćamo i od vas i od svih drugih, uzmemo četiri milijarde i 100 miliona dinara i platimo ukupne plate u Resavici. Ni mesečnu platu rukovodstvo Resavice ne zaradi. Njihovi ukupni samostalni prihodi su oko dve milijarde što ni za šta nije dovoljno – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, mora da se razgovara kako da se to rešilo da ne bismo imali "krvarenje" u budžetu u budućnosti. Stalni predstavnik Fonda u Beogradu Kim Daehang je objasnio da Misija načelno planira posetu Srbiji sredinom juna. Prethodna poseta Misije MMF-a Srbiji trajala je od 18. do 26. februara, ali tada nije zaključena četvrta revizija aranžmana zbog izbora. Srbija je sa MMF-om zaključila stendbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko 1,2 milijarde evra.

Tanjug
Foto: Twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter