Izvor:
22.02.2017 u 22:45
0

Tužilaštvo Haškog tribunala traži: OSUDITE ŠEŠELJA ZA ZLOČINE!

Tužilaštvo Haškog tribunala ponovo je danas zatražilo od Žalbenog veća da preinači oslobađajuću presudu lideru SRS Vojislavu Šešelju i osudi ga za zločine za koje je optužen, jer smatra da bi u suprotnom bio ugrožen integritet tog suda.

U podnesku povodom nedavnog Šešeljevog odgovora na žalbu tužilaštva, to tužilaštvo je od petočlanog žalbenog veća zatražilo da usvoji njegovu žalbu.

"Iz razloga koji su navedeni u žalbenom podnesku Tužilaštva, Žalbeno veće bi trebalo da usvoji žalbu i preinači netačnu oslobađajuću presudu", navelo je Haško tužilaštvo i dodalo da bi potvrđivanje "pogrešne oslobađajuće presude u ovom slučaju bila bi uvreda za žrtve zločina, te da bi mogla i da ugrozi integritet Haškog tribunala".

U svojoj ranije saopštenoj žalbi, tužilaštvo je ukazalo na propuste koje je, po njegovom stavu, učinila većina članova sudskog veća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu i predložilo Žalbenom veću da je i osudi.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

Lider SRS je pak u svom odgovoru na žalbu predložio je Žalbenom veću potvrdi prvosepenu presudu kojom je 31. marta prošle godine oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BIH tokom ratnih sukoba, kao i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/Haski%20tribunal.jpg?m=1487360395

U Šešeljevom odgovoru na žalbu, koji je napisan na 115 strana, ističe da bi svako dalje "postupanje u slučaju Šešelj predstavljalo silovanje pravde". Takođe se navodi da je odgovor na žalbu tužilaštva, njegovo poslednje odbraćanje Haškom tribunalu, te da on ne želi da više na bilo koji način učestvuje u postupcima pred njim.

"Profesor Vojislav Šešelj se nikada neće više dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, zato što je skoro 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspoalganju Haškom tribunalu. Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu zato što je nema, što je Šešelj i dokazao", navodi se pored ostalog u žalbi.

Takođe je ukazano da Šešelj nema nameru da dolazi u Hag ni na eventulano izricanje žalbene presude.

Šešelj se tokom postupka pred Trubunalom branio sam, bez advokata ili "prijatelja suda".

Sudsko veće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem izreklo je 31. marta oslobadjuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter