Izvor:
24.02.2017 u 02:14
0

Dačić kritikovao Izetbegovića: NJEGOV POTEZ UGROŽAVA STABILNOST I VRAĆA U PROŠLOST!

Potez bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u dubokoj je suprotnosti sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističući da se time ugrožava stabilnost BiH, ali i regiona.

Tim potezom region se ponovo vraća u prošlost, ocenio je Dačić tokom razgovora sa generalnim direktorom EK za proširenje Kristijanom Danijelsonom o situaciji u regionu, u svetlu toga što je na osnovu odluke Izetbegovića, podnet zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez saglasnosti Predsedništva BiH.

"Time se ugrožava ne samo stabilnost BiH, već čitavog regiona, koji se ponovo vraća u prošlost, umesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti", rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja i dodao da će preduzeti sve mere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Šef srpske diplomatije naznačio je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, ali je ukazao da je potrebno da drugi regionalni akteri deluju na isti način.

"Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unapredi sveukupne odnose sa BiH", podvukao je Dačić.

Ministar je poručio da će Srbija ostati dosledna svojoj politici dobrosusedskih odnosa i pomirenju u regionu, ali neće dozvoliti nikakva poniženja ili akte neprijateljstva prema srpskom narodu.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u Hrvatskoj i rekao Danijelsonu da je Srbija u više navrata morala da reaguje na evidentne pokušaje revizionizma ustaške i fašističke politike koja je sprovođena u NDH, a koje prati odmazda prema svemu što je srpsko i koje, kako je dodao, hrvatske vlasti ne sprečavaju.

Ministar je istakao da to nije pitanje samo odnosa prema pripadnicima srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj, već pre svega vrednosti i principa koje jedna država članica EU mora da poštuje, jer su oni utkani u samu srž Unije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter