Izvor:
27.02.2017 u 19:53
0

Ugljanin opet provocira: U PRAVU JE BOSNA, NEKA TUŽE SRBIJU ZA GENOCID

Bošnjačko nacionalno veće Sulejmana Ugljanina podržalo je danas zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin pozvao je državne organe Srbije da iskoriste zahtev BiH za reviziju presude kako bi "rasvetlili zločine i razotkrili zločince i time obezbedili satisfakciju bošnjačkim žrtvama i zadovoljili pravdu".

– Na taj način, državni organi Srbije mogu da skinu teret odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u njihovo ime – kazao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je ocenio da je to "najbolji način za vraćanje poverenja Bošnjaka u državne organe Srbije, za vraćanje medjunacionalnog poverenja izmedju Srba i Bošnjaka i uspostavljanja pravednog i trajnog mira na Balkanu".

Ugljanin je izrazio očekivanje da će SAD, EU i sve njene članice podržati taj stav BNV i "time omogućiti uspostavljanje pravednog mira na Balkanu".

Pravni tim BiH predao je 23. februara zahtev za pokretanje postupka revizije presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

BiH je 1993. godine podnela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Medjunarodnom sudu pravde u Hagu kao najvišoj sudskoj instanci UN.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu za ratne zločine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter