Izvor:
27.02.2017 u 20:56
0

Jadranka Joksimović: OČEKUJEMO OTVARANJE JOŠ POGLAVLJA!

Srbija očekuje da će do kraja juna otvoriti još poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, izjavila je danas u Briselu ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Bićemo posvećeni tome da ispunimo naše obaveze i očekujemo da ćemo još neka poglavlja otvoriti do kraja juna, odnosno do kraja malteškog predsedavanja EU", rekla je Joksimović na konferenciji za novinare posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavlja 20 i 26.

Ona je navela da se nada da će biti nastavljena praksa Evropske komisije i malteškog predsedavanja zasnovana na zaslugama, da se otvaraju poglavlja za koja je Srbija tehnički spremna, te da ćemo biti u mogućnosti da do kraja malteškog predsedavanja otvorimo još poglavlja.

Joksimović je navela da postoje politička očekivanja od zemalja kandidata, ali i tehnički zahtevi i uslovi koji su deo evropskog zakonodavstva, te da nije uvek lako naći najjednostavniji način za pregovore sa EU,budući da se, uz to, menja i klima u Evropi i svetu, sto može da ubrza pregovore ali da ih učini i previše sporim.

Tako navodi da su politička očekivanja za reigon i zemlje kandidate u regionu Zapadnog Balkana dobra saradnje, poboljšanje komšijskih odnosa i očuvanje stabilnosti, što nije važno samo za ljude koji žive u regionu, već i za celu Evropu.

Srbija je, kaže ona, pokazala veoma jasnu posvećenost regionalnoj saradnji i stabilnosti, a vlada i premijer su uložili mnogo političkog kredibiliteta kako bi se postigli što bolji odnosi u regionu.

"To nije uvek lako, nekada je i nepopularno da uvek budete konstruktivni, ali je naš nacionalni interes za ekonomsku budućnost stabilno okruženje", istakla je ona.

Joksimović je dodala da je poruka iz EU za sve zemlje u regionu da moraju da budu posvećene boljim odnosima, što Srbija i radi.

"Srbija je pokazala jasnu posvećenost, ali za partnerstvo su potrebne najmanje dve strane, nekad i više. I od drugih očekujemo da budu konstruktivni koliko mogu, a nadamo se da neki mogu da budu konstuktivniji nego što su danas", rekla je Joksimović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter