Izvor:
01.03.2017 u 04:54
0

Kurc u ofanzivi: HOĆU DA PROMENIM EVROPSKU UNIJU!

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je da Austrija, za vreme predsedavanja EU u drugoj polovini 2018., planira da podstakne veliku reformu EU.

On je naveo da će to biti učinjeno kako bi ona bila efikasnija i demokratskijai istakao da želi Evropu koja bi se skoncentrisala na suštinu.

– EU je preslaba kod velikih pitanja i previše dominantna u malim oblastima – konstatovao je Kurc.

Kurc je, u izjavi novinarima, izrazio nadu da će Bregzit doneti pozitivnu dinamiku i dodao da njegov predlog vidi "smanjenje" Evropske komisije.

Svoju inicijativu Kurc je objasnio time da će okončanje pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU uslediti u vreme predsedavanja Austrije Uniji.

– Bregzit će postati realnost iako nas to ne raduje. Preostalih 27 članica bi trebalo da iskoriste britansko istupanje za promenu kursa nakon što je EU nedavno više puta skrenula u pogrešnom smeru – naglasio je on, ukazujući na politiku prema izbeglicama.

Kurc se za "više Evrope" zalaže u spoljnoj i bezbednosnoj politici, na primer kroz usposatavljanje trupa za zaštitu granica, kao i trupa za kriznu intervenciju, koja bi bila po uzoru do sada neaktivnoh borbenih grupa EU.

Osvrnuo se i na izbore za Evropski parlament koji će se održati 2019. Kurc kaže da bi trebalo omogućiti direktan izbor predsednika Evropske komisije, jer bi to ojačalo njegovu ulogu.

Prema njegovim rečima, 90 odsto njegovih predloga može biti sprovedeno bez promene sporazuma EU, kao na primer smanjenje Evropske komisije sa 27 na 18 članova.

Kurc bi najradije, kako kaže, Evropsku komisiju smanjio na polovinu aktuelnog broja, ali bi to iziskivalo promenu sporazuma i proces ratifikacije novog.

U privredi Kurc želi radikalnu deregulaciju, jer suvišna pravila EU donose dodatne troškove od 120 milijardi evra godišnje.

On ukazuje da bi trebao samo vremenski ograničeno usvajati nova pravila, i prilikom donošenja novih ukidati dva stara.

Predlog reformi, kako je objasnio, je sveobuhvatan i obuhvata pitanja od zaštite spoljnih granica do carinske unije.

U aprilu će, kako je najavio, sa predlogom krenuti na turneju po glavnim gradovima EU, a na kraju procesa planirana je konferencija povodom austrijskog predsedavanja.

Kurc očekuje da bi primena većine njegovih predloga mogla da usledi narednih godina.

Tanjug.rs
Foto: wikipedia, Twiter/Turizam Kraljevo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter