Izvor:
01.03.2017 u 16:52
0

Misteriozni albanski milioner: ON FINANSIRA HARADINAJEVE ADVOKATE I SLIKANJE SA TRAMPOM!

Slikanje predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija sa Donaldom Trampom platio je Tom Duhani, bogati Albanac koji živi u SAD i drži u šaci nekoliko američkih senatora.

Kako ekskluzivno otkriva "Blic", iako su se u prvi mah pojavile informacije da je za fotografiju Veseljija i Trampa zaslužan najbogatiji Albanac na svetu Bedžet Pacoli, to je, u stvari, organizovao i debelo platio Tom Duhani.

Veselji je tako ispao prvi zvaničnik iz regiona koji se sastao sa šefom Sjedinjenih Američkih Država, a zagovornici kosovske nezavisnosti dobili su jak vetar u leđa za tvrdnje da se američka politika prema Balkanu neće menjati, a javnost u Srbiji, koja se nadala da će Tramp sve okrenuti naopačke, ostala je razočarana.

Ko je Tom Duhani?

O ovom kontroverznom albanskom biznismenu iz SAD nema mnogo podataka, ali se zna da je počeo "karijeru" baveći se ilegalnim poslovima, pre svega zelenašenjem i pranjem novca. Američki izvori tvrde da je u međuvremenu stekao milione, posebno ističući da kontroliše nekolicinu kongresmena kojima je izgradio kuće i stanove. Može se sa velikom verovatnoćom pretpostaviti da je baš preko njih i našao "link" do ljudi koji okružuju Trampa i dogovorio se za slikanje.

Lajmi i Fundit >>> Atdhetari i madh Tom Duhani priti në shtëpi të tij Ramush dhe Daut Haradinaj me bashkëpuntorë… https://t.co/0gPxcgJRiH

— KosovaPLUS (@KosovaPLUS) November 27, 2016

Vezama Duhanija i kongresmena bavila se svojevremeno i američka Savezna izborna komisija, koja je u avgustu 2014. godine utvrdila da je demokratski kongresmen Geri Piter primio od Duhanija 15.900 dolara od 2008. do 2012. godine. Takođe, Piter je učestvovao u ceremoniji otvaranja Duhanijevog restorana.

Duhani je, inače, zbog zelenašenja i pranja novca bio osuđen u Americi na tri godine i pet meseci zatvora. Svojim dužnicima je pretio batinama i oružjem ako mu ne vrate novac. Priznao je krivicu, ali kaznu nije odslužio do kraja, jer je pušten ranije.

Blizak je saradnik Bedžeta Pacolija, a u javnosti se otvorenije pojavljuje nakon hapšenja lidera OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj, početkom januara. Naime, kada su u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova izdvojili iz budžeta 500.000 evra kako bi platili advokate Haradinaja u Francuskoj, Duhani je na društvenim mrežama postavio svoju sliku sa gomilom novca i dva pištolja. Kako su pisali kosovski mediji, to je uradio ne bi li pokazao svoju spremnost da odbrani lidera OVK. Zajedno sa Haradinajem proslavio je u Francuskoj odluku suda da se lider OVK brani sa slobode i tom prilikom su uslikani kako sede za istim stolom u restoranu.

Ja sam čist i zajedno sa svojom porodicom dajem doprinos Kosovu. Volim gospodina Haradinaja i sve albanske patriote – rekao je Duhani tada albanskim novinarima.

Haradinaj je uhapšen 4. januara u Francuskoj po srpskoj poternici zbog stravičnih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji. Srbija je potom uputila zahtev Francuskoj za njegovo izručenje. Lider OVK je nedelju dana kasnije pušten na slobodu da čeka odluku suda koja će biti doneta prekosutra.

Ugostio Haradinaja pre tri meseca

Tom Duhani se sa Haradinajem sastajao i u svojoj kući pre tri meseca, zajedno sa još 20 sunarodnika, što se vidi na fotografiji do koje je došao "Blic". Kako su pisali albanski mediji, Haradinaj je tada i donirao veliki novac albanskoj zajednici u Ame­rici.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter