Izvor:
01.03.2017 u 17:21
0

Vučić poručio pred činovnicima EU: I KADA ODEM, SRBIJA ĆE OSTATI NA PRAVOM PUTU!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas članovima Radne grupe Saveta EU za proširenje i predstavnicima Saveta EU i Evropske komisije da je uveren da će Srbija i kada on za mesec, dva ili tri napusti vladu, ostati čvrsto na evropskom putu.

Vučić je na sastanku u Beogradu rekao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, uz istovremeno očuvanje tradicionalnih dobrih odnosa sa prijateljima sa istoka.

Ocenio je da je prisustvo ambasadora COELA dokaz privrženosti EU procesu proširenja, i poželeo da učesnici skupa napuste Beograd sa jasnim odgovorima na sva njihova pitanja.

– Srbija je na svom evropskom putu jer mislimo da pripadamo tom tipu društva i želeli bi da se pridružimo zemljama koje veruju u demokratiju, privatno preduzetništvo, ljudska prava, iako znam da će uvek biti mnogo zamerki i zahteva na naše ponašanje – kazao je premijer.

Vučić je izrazio nadu i da će biti očuvana regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu, koju vidi kao najveću prepreku za budući ekonomski razvoj i napredak.

– Investirali smo mnogo napora da očuvamo mir i stabilnost, i nastavićemo sa tom politikom, iako često nije sve do nas i nadam se da će i drugi brinuti o njihovim političkim potezima na razuman način, da ćemo imati veću izvesnost u regionu – rekao je Vučić i istakao da region vidi kao novi izvor evropskog rasta.

Navodeći da su pred nama prepreke nerešenih političkih pitanja prošlosti, premijer je rekao da region može napredovati samo ako se okrenemo budućnosti.

On je naglasio da je najviše zabrinut zbog situacije u BiH, izrazivši uverenje da je Srbija imala veoma konstruktivnu ulogu i da se nada da će se između dve zemlje završiti sudske prepirke, te da će se što pre okrenut zajedničkim projektima.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo velikih ideja o novim železničkim prugama, autoputevima koji će povezivati zemlje i građane, te doprineti razvoju ekonomija.

Govoreći o ekonomiji proteklih godina, Vučić je rekao da je Srbija preduzela mnogo dobrih stvari, brojne reforme kojima je stabilizovala javne finansije i budžet i smanjila javni sketor.

– Prošle godine imali smo ekonomski rast od 2,8 odsto, inflacija je iznosila 1,1 odsto, a opšti deficit 1,35 odsto deficit, a po prvi put od Drugog svetskog rata bez većih privatizacije ostvaren je suficit u državnom budžetu – objasnio je on.

Vučić je preneo da je početkom ove godine deficit bio u visini od 235 miliona evra, da je suficit u državnom budžetu 80 miliona evra, što pokazuje da naša privreda raste, a da prihodna strana pokriva rashodnu.

Ocenio je da Srbija ima manje probleme nego što imaju mnoge zemlje EU po pitanju deficita i stope privrednog rasta.

Podsetio je da međuanrodne finansijske organizacije Srbiji za ovu godinu predviđaju rast od tri odsto i dodao da su očekivanja srpske vlade da će, pre svega zbog druge polovine godine, biti na 3,5 odsto.

Vučić je kazao da će Srbija vredno raditi na daljem unapređenju ekonomske situacije narednih godina, jer, kako podvlači, samo sa rastom većim od četiri odsto možemo biti bliži zemljama EU.

Naveo je da, istovremeno, ima stvari sa kojima nije zadovoljan, ukazujući pre svega na neefikasnost pravosudnog sistema.

– Nadam se da ćemo uz veliku podršku EU biti u mogućnosti da prevaziđemo brojne probleme u toj oblasti. Radi se pre svega o pravnoj bezbednosti investicija, jer želimo da privučemo što više ulaganja – naglasio je on.

Ambasadorima COELA on je preneo da 68 odsto trgovinske razmene Srbija ostvaruje sa zemljama EU, a 20 odsto sa državama regiona, što jasno pokazuje značaj evropskog puta, jer, ako se ima u vidu da su zemlje regiona na putu ka EU, onda to znači da je 90 odsto trgovinske razmene povezano sa tim putem.

Istakao je i da najveći investitori u Srbiji dolaze iz zemalja EU, kao što su Nemačka, Austrija i Italija, ali i sve više skandinavske zemlje.

Takođe je podsetio da se nivo razmene sa zemljama regiona ostvarruje sa suficitom na našoj strani, što podvlači dalji značaj te saradnje.

Pred Srbijom je, kako ističe, puno posla, ali je najteži deo puta pređen.

Podsetio je da su nedavno otvorena dva nova poglavlja, od kojih je jedno zatvoreno.

Tanjug
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter