Izvor:
01.03.2017 u 21:18
0

SIN UBIJENOG SRPKSOG SVATA SA BAŠČARŠIJE: Ne mogu da im oprostim kad slave zločin!

BiH danas obeležava najveći praznik, a porodica Gardović i sarajevski Srbi prisećaju se dana kada je ubijen Nikola Gardović, samo zato što je na venčanju sina nosio crkvenu trobojku sa četiri ocila. Mogu da kažem — praštam, ali kome, kad onoga na drugoj strani to ne interesuje, kaže za Sputnjik Nikolin sin, protojerej Jovan.

Nikolu Gardovića u fabrici „Vaso Miskin Crni“ niko nije znao po imenu. Zvali su ga Pop. Bio je to dan koji je trebalo da ostane u najlepšoj uspomeni, jer nema veće sreće za oca nego kada ženi sina. Ali dan se pretvorio u pakao. U porodičnu tragediju. Ipak, postao je i simbol tragedije sarajevskih Srba, svih koji su živeli u Bosni i Hercegovini. Bio je to 1. mart 1992. godine.

Četvrt veka od Nikolinog ubistva, događaja u regionu poznatog kao „ubistvo srpskog svata u Sarajevu“, pričamo s jednim od njegovih sinova, protojerejom Jovanom Gardovićem, sveštenikom crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.

– Godinama se svi borimo sa mišlju šta smo to mogli da uradimo drugačije, da li je to moglo da se spreči. Ja sam pogotovo sebi postavljao to pitanje, pošto u tom trenutku nisam bio uz oca. Možda bih ja stradao, da li je trebalo ostati u našoj, bližoj crkvi… Mnogo je pitanja. Ali, kad se nešto desi, ne možemo se vratiti unazad, vrtimo se u krug i odatle ne izlazimo“, kaže otac Jovan.

Nebrojeno puta pregledao je snimak svadbe, doček gostiju, „otkup mlade“, venčanje, radosna lica, ozareno lice oca u crkvi iza mladenaca, a samo pola sata nakon toga, ubijen je. Dvadeset pet godina traje nedoumica — ko su ti ljudi, zašto baš oni, zašto njegov otac. Najviše nas muči činjenica što nema zvaničnog odgovora na pitanje da li iza svega stoji samo Ramiz Delalić, koji je pucao, ili neko drugi, kaže naš sagovornik.

„Uhapšen je sat posle ubistva, moj brat i još jedan svedok išli su u SUP i identifikovali ga, ali njega su isto veče pustili. Nestao je, a u aprilu se vratio u Sarajevo, pred početak pravog rata. Posle Dejtona se vratio, jer se jedno vreme krio u inostranstvu, novine su pisale da je došao zbog biznisa, uhapšen je i počelo je suđenje, iz trećeg pokušaja“, priseća se otac Jovan.

Kao čovek od poverenja, ubica je ubrzo postao komandnt Devete muslimanske brigade. Za zasluge, od Alije Izetbegovića dobio je pištolj sa posvetom. Ramiz nije doživeo presudu — kad je završeno iznošenje odbrane, ubijen je, mediji kažu u mafijaškom obračunu. Političar i novinar Fahrudin Radončić tvrdi da iza ubistva stoji SDA, stranka Alije Izetbegovića. Kao čoveka i sveštenika, našeg sagovornika pitamo da li je oprostio. Kaže da se danas reč ’oprostiti‘, mnogo lako koristi, posebno u politici. Idu levo-desno, i tobože praštaju, ja to ne bih tako lako koristio, kaže otac Jovan.

„Ovo je prva nedelja posta, mi ovde u crkvi jedni drugima prilazimo i kažemo, oprosti. Mi jedni drugima praštamo. Ali za 25 godina niko nije našao za shodno sa druge strane da pokaže trunku razumevanja, žalosti, želje da zatraži oproštaj. Ja mogu da kažem ’praštam ti‘, ali kome da kažem, kad onoga na drugoj strani to ne interesuje.

Naš sagovornik danas retko odlazi u Sarajevo, ne oseća se prijatno tamo. Dok je trajalo suđenje, prolazio je svojim omiljenim ulicama detinjstva i srećne mladosti, ali danas tamo više nema razumevanja, a nema ni Srba. Ne želi da ga gledaju popreko jer govori ekavicu, voleo bi da ponovo popije pivo posle ćevapa kod Ferhatovića, ali pivo se na Baščaršiji više ne služi.

Otac Jovan kaže da je najstrašnija činjenica da se posle rata ništa nije promenilo i da aktuelna priča o referendmu i Danu Republike Srpske, koji smeta državljanima BiH druge nacionalnosti, to savršeno oslikava.

SPUTNIK

FOTO: PRINTSCREEN Sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter