Izvor:
01.03.2017 u 22:35
0

Junker otkriva: EVO KAKO ĆE DA IZGLEDA EVROPSKA UNIJA DO 2027!

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio je danas plan za budućnost Evropske unije bez Velike Britanije u narednih 10 godina, koji podrazumeva pet scenarija.

"Ovo je početak jednog procesa, a ne kraj i nadam se da će se održati široka debata o tome", rekao je Junker u Evropskom parlamentu predstavljajući "Belu knjigu o budućnosti Evrope: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025".
Pet mogućih scenarija predstavljenih u Beloj knjizi su sledeći: 1) zadržati postojeći status quo, 2) EU samo kao jedinstveno tržište, 3) Evropa sa više brzina, 4) EU sa manje ovlašćenja, ali efikasnija i 5) EU koja će sarađivati u više oblasti.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/evropskakomisija.jpg?m=1464398792
Prema predloženom planu, prva opcija pretpostavlja da EU nastavi po starom, uz planiranje uvođenja zajedničkog sistema za azil, jačanja vojne saradnje i zajedničke spoljne politike, uz slabo jačanje ekonomije do 2025. godine.
U drugoj varijanti, članice EU jačaju zajedničko tržište i zonu slobodne trgovine, ali se upozorava da preti ugroženost evra i Šengena, a zemlje članice bile bi sklone vođenju sve nezavisnije spoljne politike.
Treći scenario podrazumeva stvaranje podgrupe zemalja koje žele za veću integraciju po nekim pitanjima. Reč je o "EU sa više brzina" zasnovanoj na koaliciji voljnih u određenim oblastima, kao što su odbrana, unutrašnja bezbednost ili socijalna pitanja

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/Vojska.jpg?m=1464398987
Čevrta opcija pretpostavlja da se članice usredsrede na određene prioritetne oblasti što bi, kako se navodi, dovelo do jačanja zajedničkih granica i uvođenja evropske vojske.
Peti scenario za rezultat bi imao veće jedinstvo Evropske unije na svim nivoima. Budžet bi se povećao iz sopstvenih izvora, a spoljna i fiskalna politika bile bi potpuno jedinstvene.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter