Izvor:
03.03.2017 u 20:42
0

ANALITIČAR RADUN ZA HAPPY: Treba pooštriti uslove za predsedničke kandidate

Građani Srbije će po svemu sudeći imati veliki izbor pred sobom kada izađu na predsedničke izbore 2. aprila.

Onih koji bi želeli da se kandiduju, za šta imaju vremena do 12. aprila u ponoć, već je dvocifren broj, a politički analitičar Branko Radun u razgovoru za Happy tvrdi da se moraju pooštriti kriterijumi.

– Videćemo ko će od njih uspeti da skupi potpise, ne verujem da će svi, biće ih manje od deset koji će postati kandidati iako ih je najavilo mnogo više. Nije jednostavno skupiti potpise jer košta, a potrebna su logisitka, ljudi, resursi, tako da je to test ozbiljnosti. Trebalo je dići tu lestvicu da bi bilo manje kandidata. Sjedinjene Američke Države sa 300 miliona stanovnika i 200 miliona birača imaju samo dva kandidata, a nama je malo i 10 – kaže Radun.

Srpska napredna stranka istakla je Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i SPS i sve druge stranke vladajuće koalicije. U januaru su kandidature istakli i Vuk Jeremić, kao i Saša Janković, a među prvima je to uradio i lider radikala Vojislav Šešelj.

– Vučić trči trku za pobedu u 1. krugu i to će se verovatno desiti zbog razjedinjenosti opozicije. Jači opozicioni igrači poput Šešelja i Jeremića žele da dobiju najviše glasova unutar opozicije ili bar svog dela opozicije – prokomentarisao je Radun glavne igrače.

S druge strane su tu i poznati kandidati koji ne mogu, ipak, postići značajniji rezultat, poput Saše Radulovića, Boška Obradovića i Nenada Čanka.

– Manji igrači poput Radulovića pokušavaju da spase stranku koja je nagrižena od strane Jankovića i Jeremića. Njegovi birači se već dele, odlaze i preti mu gašenje stranke ukoliko ne pokaže neku političku aktivnost, a to je sada kandidatura. Nema ambicija da napravi rezultat nego da smanji štetu koju su mu nanela nova lica u trci za predsednika. I Boško Obradović je svestan da neće biti među prvom četvoricom, ali želi da se ojača na tom delu političke scene – kaže Radun.

Neka poznata, ali i nepoznata lica, takođe su najavila kandidaturu: Nikola Sandulović, Milan Stamatović, Aleksandar Popović, Dušan Janjić, Danijela Sremac, Andrej Fajgelj, Vladimir Rajčić, Saša Mirković i Miroslav Parović.

– Kod ovakve vrste kandidata u pitanju je ili reklama ili da nekom ukradu glasove – zaključio je Radun.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter