Izvor:
06.03.2017 u 18:52
0

Slučaj „državni udar u Crnoj Gori“: SRBIJA ODBILA IZRUČENJE I DRUGOG OPTUŽENOG ZA TERORIZAM!

Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu Crne Gore za izručenje srpskog državljanina Predraga Bogićevića kojeg tužilaštvo u Podgorici sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi, saopšteno je danas iz suda.

Na ovo rešenje ne postoji pravo žalbe, ali će ono po službenoj dužnosti biti prosleđeno na konačnu odluku Apelacionom sudu u Beogradu, koji je nedavno pravosnažno odbio izručenje Nemanje Ristića kojeg Crna Gora traži zbog istih sumnji kao Bogićevića.

U saopštenju suda se precizira da je krivično veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) 3. marta donelo rešenje kojim je odbilo kao neosnovanu molbu Ministarstva pravde Crne Gore za izručenje sprskog državljanina Predraga Bogićevića radi krivičnog gonjenja u toj državi zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

To veće je imalo u vidu relevantne odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odredbe Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, kao i odredbu Ugovora između Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009. godine kojom je između ostalog predviđeno da se neće odobiti izručenje lica, ako je delo zbog kog se izručenje traži izvršeno na teritoriji zamoljene države.

Na osnovu relevatnih propisa i činjenicnog stanja iz naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore proizilazi da je Bogićević radnje preduzimao na teritoriji Srbije te da, u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, zaključio je beogradski Specijalni sud.

Sud je dužan da bez odlaganja spise predmeta dostavi Apelacionom sudu koji će, nakon saslušanja javnog tužioca i Bogićevićevog branioca doneti odluku, a može da prvostepeno rešenje potvrdi, ukine ili preinači.

Bogićević je nakon mesec i po dana provedenih u pritvoru, 24. februara pušten iz pritvora da odluku o izručenju čeka na slobodi uz meru zabrane napuštanja teritorije Kragujevca i obavezu javljanja kragujevačkoj policiji.

Ristić je za razliku od njega sve vreme bio na slobodi.

Bogićeviću je prethodno Viši sud u Kragujevcu odredio pritvor. Isti sud je pre mesec dana bio doneo i rešenje kojim je usvojio molbu Crne Gore za njegovo izručenje ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud u Kragujevcu.

Kragujevački Viši sud se potom oglasio stvarno nenadležnim za odlučivanje o molbi za izručenje Bogićevića i predmet prosledio beogradskom sudu.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državong tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Bogićević i Ristić su bili uhapšeni u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj poternici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom, preneli su podgorički mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter