Izvor:
08.03.2017 u 18:19
0

Ucene Albanaca „tiranskom platformom“: TUŽBA PROTIV SRBIJE ZA GENOCID USLOV ZA SVE!

Portparol najuticajnije albanske partije DUI Bujar Osmani potvrdio je da je opoziciona SDSM spremna da glasa za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva rata, što je deo "tiranske platforme" albanskih partija u Makedoniji i jedan od uslova da Albanci podrže Zaeva za mandatara.

Osmani je u intervjuu za makedonske medije rekao da je sa Zaevom postignut dogovor o ovom pitanju.

"Verujemo da je ovo važno pitanje koje treba da bude zatvoreno", rekao je Osmani, te dodao da je lider DUI Ali Ahmeti u dvorištu svoje kuće našao grobnicu koja je, kakoj e rekao, samo "vrh tog pokolja", koji se desio nad Albancima u tom periodu.

Makdonski mediji objavili su oktobra prošle godine da je u dvorištu kuće lidera najuticajnije albanske partije Alija Ahmetija pronađen skelet za sada neidentifikovane osobe, te da se pretpostavlja da se radi o ostacima ljudi koji su tu sahranjeni još 1913. godine.

Ahmetijeva kuća se nalazi u tetovskom selu Zajas.

Koordinator tima koja je istraživala grobnicu, Musli Musliju je tada rekao da su tela prvo spaljena, a zatim bačena u napušteni bunar, koji je kasnije zatrpan.

Prema tada objavljenim informacija u dvorištu kuće Ahmetija je prnađeno najmanje deset skeleta.

Osmani je za makedonsku tv 24 reka da je Zaev prihvatio i deo platforme, koju su Albanci potpisali u Tirani, a koja e odnosi na nacionalnu himnu.

Albanci u Makedoniji, kazao je, ne prihvataju makedonsku himnu i traže izmene.

On je rekao da druga po veličini etnička zajednica u Makedoniji sluša himnu koja njih potpuno isključuje.

Što se tiče himne, zastave i imena, Osmani je rekao da je za to potrebna dvotrećinska većina u parlamentu i da stoga o tome treba započeti dijalog u cilju iznalaženja konačnog rešenja.

Upravo je "tiranska platforma" kamen spoticanja za formiranje nove makedonske vlade. Njoj se protive vladajuća VMRO-DPMNE i predsednik Ðorđe Ivanov jer smatraju da uslovi Albanaca za podršku Zaevu za mandatara dele Makedoniju.

Bivši makedonski ambasador Ðorđe Spasov, pak, smatra da je Ivanov najveći promoter političke krize i njenog produbljivanja i ističe da odbijanjem da mandat dodeli Zaevu prekršio Ustav.

Spasov je za Portalb.mk rekao da je Ivanov izneo gomilu laži aludirajući na to da koalicija Zaeva i Albanaca uništava mir, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Makedonije, te da je albanska platforma nastala pod uticajem nekih susednih država.

On je ukazao da prema Ustavu Ivanov ima veoma ograničenu moć s obzirom na to da je Makedonija država parlamentarne demokratije.

Spasov kaže da Ivanov deluje u suprotnosti sa Ustavom i krši suverenitet Makedonije, te da makedonski Ustav ne može da se menja bez dijaloga i podrške dvotrećinske većine u parlamentu.

Zbog toga su prema njegovim rečima tumačenja da je albanska platforma rizična za Makedoniju "glupost i kleveta, te lična mržnja i paranoja".

Sa njim se slaže i predsednik AJM Naser Selimani koji takođe smatra da Ivanov i Gruevski moraju da shvate da mandat za sastav nove vlade treba da dobije onaj koga je podržala većina građana.

Selimani se slaže i da je funkcija Ivanova ceremonijalna u procesu formiranja vlade, te da mandat treba da dobije Zaev, koji je obezbedio parlaentarnu većinu od 67 pislanika.

Sve ostalo, prema njegovim rečima, predstavlja kršenje volje naroda.

" Želim da podsetim Ivanova i Gruevskog da je u 2000. (Slobodan) Milošević takođe odbio da se povuče, ali je završio u Hagu. Iskreno, ne znam da li je Gruevski ima kapacitet da izazovu sukobe u Makedoniji, ali siguran sam da i nakon okončanja sukoba, on nije mogao da izbegne odgovornost za zloupotrebu službenog položaja u poslednjih 11 godina", rekao je Selimani.

On kaže da je najkraći put da se uništi unitarni karakter Makedonije i ne samo to, izazivanje etničkog konflikta.

"Verujem da je većina Makedonaca to vrlo dobro razume. Stoga, ako žele da sačuvaju svoju zemlju, moraju se suprotstaviti Gruevskom", napisao je Selmani na svom Fejsbuk profilu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ZhurnalMK, Flickr, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter