Izvor:
08.03.2017 u 18:24
0

Istraživanje: VEĆINA SRBA MISLI DA NIKAD NEĆEMO UĆI U EU!

Većina građana Srbije je i dalje za članstvo u EU, protiv članstva u NATO i zadovoljna postojećim nivoom saradnje sa Rusijom, pokazala su istraživanja "Stavovi građana o spoljnoj politici Srbije", Beogradskog centra za bezbednosnu politiku(BCBP).

Percepcija EU je pogoršana u poslednjem periodu, jedino je autoritet po pitanjima vladavine prava i demokratije, a od članstva se očekuje ekonomska korist i poboljšanje imidža u svetu.

Direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić naglasila je da je većina građana Srbije zadovoljna trenutnim nivoom saradnje sa Rusijom, da trećina građana želi integraciju Srbije u Evroazijsku uniju, petina protiv, a većina nema stav.

Većina građana je za članstvo u EU, a protiv članstva u NATO. Međutim, ukoliko bi uslov za članstvo u EU bilo priznavanje Kosova , većina bi odustala od pristupanja.

"Dužina trajanja pristupanja EU utiče da većina građana smatra da nikada nećemo postati članica", kaže Stojanović Gajić.

Na pitanje kada mislite da će Srbija postati članica EU, čak 41 odsto ispitanika je odgovorilo "nikada".

Istraživač Miloš Popović kaže da građani vide Rusiju kao vojnu silu, kao ekonomskog i tehnološkog giganta.

"EU i Nemačka su uspešne u oblasti demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i imaju poverenje građana što se tiče kredibilnosti investitora", rekao je Popović na predstavljanju rezultata istraživanja.

On je dodao da građani vide SAD kao vodeću ekonomsku silu, dok za Kinu smatraju da je uspešna ekonomska i politička sila.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/tramp-putin-01.jpg?m=1474122304

Što se tiče uticaja velikih sila, građani Srbije vide uticaj Nemačke, Kine i Rusije kao pozitivan na našu zemlju, dok je uticaj EU i SAD mahom negativan.

Takođe, sa dolaskom Trampove administracije građani ne očekuju promenu američke spoljne politike prema Srbiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter