Izvor:
10.03.2017 u 17:03
0

Dojče vele: ALBANCI MOGU DA ZAPALE CEO BALKAN!

Nema vlade, nema parlamenta, nema gradonačelnika, niti opštinskih vlasti, a pre svega – nema izlaza. Haos u Makedoniji predstavlja pretnju za čitav Balkan, ocenjuje nemačka agencija DPA.

Makedonija tone sve dublje u haos. Država nema vladu, a parlament je obezglavljen. Sada su otkazani i lokalni izbori, tako da će gradonačelnici i gradska veća u maju morati da odstupe sa funkcija, a da nemaju naslednike. Ono što je još gore – rešenja nema ni na vidiku, ističe "Dojče vele".

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/SIPTARI-01.jpg?m=1487857956

Koalicioni dogovor predviđa se albanski jezik kojim govori četvrtina ili čak trećina stanovništva, što je oko dva miliona ljudi, tretira isto kao i makedonski. Do sada je zvaničan bio samo makedonski jezik i ćirilično pismo. Tako bi u budućnosti novčanice makedonskog denara trebalo da budu ispisane i albanskim jezikom, policijske i vojne oznake bi, u regionima u kojima Albanci čine više od 20 odsto stanovništva, trebalo da budu dvojezične, a i pred sudom bi upotreba albanskog jezika trebalo da postane uobičajena praksa.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/siptari.jpg?m=1484245260

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je nakon prošlonedeljne posete Skoplju, da ono što se događa u makedoniji predstavlja „igranje vatrom“. Situacija sa Albancima na čitavom balkanskom poluostrvu je, inače, veoma eksplozivna: kako na jugu Srbije, tako i u Crnoj Gori, ali i na Kosovu. Čak i u matičnoj republici – Albaniji, vlada napeta situacija između vlade i opozicije, a ne isključuje se ni nasilje. Ujedno ne bi trebalo zaboraviti da ni sukobi iz 2001. koji su ličili na građanski rat između Makedonaca i Albanaca, u toj zemlji nisu tako davna prošlost. Slično je bilo i pre dve godine tokom sukoba u Kumanovu kada je život izgubilo desetine ljudi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter