Izvor:
10.03.2017 u 22:32
0

Mladi Srbi iz Vankuvera poručuju: ŽELIMO DA GLASAMO, KONZULAT NEĆE DA OTVORI GLASAČKO MESTO!

Grupa mladih državljana Srbije koja živi u Vankuveru izjavila je danas da je onemogućena da glasa na predsedničkim izborima u Srbiji 2. aprila, jer konzularno predstavništvo neće otvoriti biračko mesto u tom gradu u Kanadi.

Zbog problema sa glasačkim mestom osnovali su i stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk "Glasanje u Vankuveru Predsednički izbori u Srbiji 2017" i poslali apel svojim sugrađanima, da bi prikupili najmanje 100 ljudi i prema zakonskim propisima ostvarili uslove za otvaranje biračkog mesta.

Oni su kazali da su na dan raspisivanja izbora kontaktirali počasnog konzula Petera Vladikovica u Vankuveru, koji im je pisano odgovorio da neće biti otvaranja glasačkog mesta u tom gradu.

"Ta njegova izjava je bila u potpunosti nelegalna, pošto je rok za prijavu za glasanje iz inostranstva 11. mart, i tek nakon prebrojavanja će se znati koja su mesta prešla cenzus od 100 glasača, a koja nisu", kazali su osnivači grupe.

Ekipa mladih zatim je odgovor zatražila i od srpske ambasade u Otavi, odakle im je pre nekoliko dana obećano da će se zakon poštovati i da će biračko mesto biti otvoreno ako se za glasanje u Vankuveru prijavi 100 ljudi. Iz ambasade su dodali da je "prvobitna tvrdnja vankuverskog konzula bila potpuno subjektivna, a ne zvaničan stav ambasade".

"Mi smo nastavili da informišemo ljude, i dalje to radimo, ali odziv je u najboljem slučaju simboličan. Iako imamo još manje od dva dana do isteka roka, do sada je na našoj grupi glasanje najavilo manje od 30 ljudi. Mi se nadamo da je broj prijavljenih ambasadi nešto veći od toga, ali nemamo način da to saznamo", naveli su u grupi za glasanje.

Grupa mladih studenata koja je osnovala stranicu, nedavno se odselila iz Srbije, pa su apelovali na svoju državu da pokuša svim sredstvima da reši probleme koji onemogućavaju državljane Srbije da ostvare svoje pravo i obavezu da učestvuju u demokr atskim procesima.

"Kada se obratiš jedinoj zvaničnoj instituciji zemlje čiji si državljanin, i ta institucija ti odgovori da glasačkog mesta neće biti, naravno da si obeshrabren. Mnogi od nas su dobili taj odgovor i rezignirano digli ruke", kazali su oni.

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter