Izvor:
15.03.2017 u 19:40
0

PRVO SU NAS UBIJALI I PROGNALI, A SADA NAM OTIMAJU MILIJARDE: Udruženje Srba Kosova i Metohije otkriva pozadinu opasnih planova Prištine!

Takozvani premijer Kosova, Isa Mustafa, potpisao je odluku kojom samoproglašene prištinske vlasti prisvajaju svu imovinu SFRJ, Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo.

Tim povodom, razgovarali smo sa novinarom i članom izvršnog odbora Udruženja Srba sa Kosova i Metohije, Vukomirom Petrićem.

Petrić ističe, da ovo što Albanci rade nije ništa novo, i da se ovakve priče ciklično vrte u krug. Po njegovom mišljenju, Srbija, kao i uvek treba da bude krajnje obazriva i oprezna prema Albancima, ali ne treba mnogo da se plaši. Za razliku od nekih prethodnih perioda, Albanci više nemaju u svojim postupcima bezrezervnu podršku međunarodne zajednice, pa im se stoga žuri da izvrše dodatni pritisak na Srbe, dok se međunarodna situacija potpuno ne preokrene na njihovu štetu.

– Živeo sam i radio na Kosovu i Metohiji mnogo godina i veoma dobro ih poznajem. Kod Albanaca je uvek postojala sprega političke klase i ekstremnih delova, i ma koliko bili različiti uvek su se svi zajedno borili za isto. Kada se pojave razne grupacije, poput terorističke ANA ili se dogode nemiri, uvek je iza toga visoka politika kosovskih Albanaca. Bez obzira na sve razlike, u ostvarivanju svojih separatističkiih ciljeva su apsolutno jedinstveni. Ono što Srbija mora da zna, jeste to da Albanci i nisu toliko strašni i nepredvidivi, ali je neophodno da se kosovskim pitanjem i pregovorima sa Albancima bave oni koji su sa tih prostora i koji Albance i njihove metode veoma dobro poznaju.

Petrić kaže da se ne mogu pouzdano znati precizne cifre koliko je vredna imovina na Kosmetu, koju su Albanci preoteli, ili tek planiraju da otmu, ali je izvesno da je reč o milijardama. Samo rudna bogatstva poput Trepče, Starog Trga, Novog Brda, Kišnice i dr. vrede milijarde evra. Ne smemo zaboraviti ni kosovske termoelektrane A i B u Obiliću, ali ni hidro i elektroenergetski potencijal na severu Kosmeta – Gazivode, koje faktički navodnjavaju ceo Kosmet i trafostanicu Valač. Po rečima Vukomira Petrića, Gazivode osim ogromnog potencijala predstavljaju i pravi prirodni biser i potencijalnu vrhunsku turističku atrakciju. Kada je o turizmu reč, ne smemo zaboraviti ni Brezovicu. Jedna od najvećih borbi Srba na tom području je da odbrane svoju imovinu i radna mesta. Štrpce, kao najjužnija enklava Srba na Kosmetu i centar srpske zajednice u Sirinićkoj Župi, i Brezovica koja je bila zimski turistički biser još iz doba SFRJ, teško da bi opstali i Srbi bi se verovatno postepeno iselili ukoliko bi sve palo u albanske i ruke njihovih međunarodnih parrtnera, čiji su i kapital i namere krajnje sumjivi.

Kao negativan primer, šta se desi kada Albanci zagospodare srpskom imovinom, naš sagovornik navodi kosovske elektrane u kojima su nekada radile hiljade Srba i koje se nalaze pored isključivo srpskih sela, ali u njima danas ne radi nijedan Srbin.

Srbija je decenijama mnogo ulagala u imovinu na Kosmetu i izgrađivala. Na Kosmetu ima mnogo mnogo državne, društvene srpske imovine, ali i privatne i imovine pojedinačnih firmi. Jer, osim države i mnoge firme su na taj prostor ulagale basnoslovne sume novca. Sa druge strane, dok je Srbija gradila, Albanci su vršili opstrukcije i uništavali. Čuven je slučaj kada su namerno potopili rudnik Kišnicu, kada su nam zbog nje propale nove i najmodernije kupljene mašine.

Sa druge strane, turistički i ski centar na Brezovici, je u vlasništvu Ineksa. Albanci su hteli da pre dve godine privatizuju Brezovicu i prodaju je francuskim investitorima, ali Srbi zasad na jedvite jade uspevaju da spreče takav scenario i tender je oboren. Neizvesna je sudbina zajednice srpskih opština koja još nije formirana, a koja bi trebalo da pomogne Srbima da opstanu i ostanu na svom, i da na mestima u koje spada i Brezovica, odlučuju o svojim lokalnim pitanjima, sa nekom vrstom veta. No, činjenica je da Albanci i briselske sporazume i ZSO tumače kao švedski sto, sa koga uzimaju ono što im se svidi, a ono što im se ne sviđa a već je dogovoreno odbace i opstruišu, pa onda na mala vrata pokušavaju da proguraju ono na šta Srbija u dogovorima nije pristala. U takav slučaj spada i drama oko formiranja takozvane vojske Kosova, koja po pravilima, čak i Albancima naklonjenog dela međunarodne zajednice i tzv. kosovskim zakonima, ne bi smela da bude formirana protivno volji Srba.

– Albanci uvek guraju jednu te istu priču i pokušavaju svakakve provokacije da sprovedu uperene prema Srbiji. Ono što moramo znati je to, da oni nikada ne mogu samostalno da odlučuju bez svojih saveznika, i stalno idu daleko onoliko koliko im se dozvoli. Oni rade za sebe, ali nešto zavisi i od nas i treba da se suprotstavimo njihovim namerama. Srbija treba da pokaže gde im je mesto i gde su im granice, a gde su naše crvene linije.

– Oni ovo rade iz raznih interesa. Svakako da je finansijski momenat jako bitan, jer je Kosovo zlatna koka, a imovina koju hoće da otmu može da im donese milijarde. Osim ekonomskih, tu su i strateški interesi, jer Albanci žele da ovladaju svim dobrima na teritoriji Kosova, posebno onim što se smatra strateškom sferom poput rudnika, hidrocentala, termoelektrana, zatim tu su i politički razlozi, gde preko uspostavljanja kontrole nad imovinom žele da demonstriraju navodnu suverenost na celoj teritoriji Kosova, i nad svim kosovskim dobrima. Poruka je i za Srbe, da ili moraju da se priklone takozvanoj državi Kosovo, ili da se isele, a za one koji su već raseljeni da se ne vraćaju. A zašto, pa zato što ukoliko se Srbima u njihovim sredinama otme imovina i ukine svako prisustvo države Srbije, posle čega Srbi tu više tu neće raditi – janso je da za njih u tim uslovima nema opstanka i perspektive. Uzurpacija srpske imovine, savim sigurno bi vodila tihom iseljavanju Srba sa Kosmeta.

Ono što je sigurno, da nam sledi velika borba za našu svojinu i pravdu, ali ne smemo odustati.

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter