Izvor:
17.03.2017 u 22:19
0

Ukrajinci ljuti na Srbiju: POSLANICI IZ VLASTI KRŠE ZAKON NA KRIMU!

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je posetu grupe srpskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje posetu grupe srpskih parlamentaraca okupiranom Krimu", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Marijana Beca na današnjem brifingu u Kijevu.

Ona je istakla da su srpski poslanici prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo. Prema njenim rečima, poslanici otvoreno pozivaju na priznavanje Krima kao dela Rusije, čime postupaju u suprotnosti sa zvaničnim stavom Srbije koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo ambasadora Srbije da u Ministarstvu pruži objašnjenje o tom pitanju", dodala je Beca, prenosi "Sputnjik".

U Simferopolju su ove nedelje boravili predstavnici Srpske narodne partije, sa predsednikom Nenadom Popovićem na čelu. SNP je deo vladajuće koalicije u Skupštini Srbije sa tri poslanika. Narodni poslanici Jovan Palalić, Snežana Petrović i Ognjen Pantović su bili deo partijske delegacije na Krimu.

Popović i njegove kolege su na Krimu razgovarali sa lokalnim političarima o "unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Krima". Takođe, delegacija SNP je potpisala protokol sa krimskom odeljenjem partije Vladimira Putina Jedinstvene Rusije.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič osudio je posetu delegacije SNSP "privremeno okupiranom Krimu", gde su, kako se navodi, učestvovali u tzv. svečanostima povodom "pripajanja Krima Rusiji", i tom prilikom se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanja Krima kao dela teritorije Rusije.

U otvorenom pismu ambasadora medijima se navodi da su oni tada pozivali na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima, što je, kako je istakao, otvoreno kršenje zakonodavstva te zemlje.

Napominjući da to nije prvi put, ukrajinski diplomata kaže da zabrinjava to što se takva težnja nastavlja aktivnostima narodnih poslanika koji bi, kako smatra, trebalo da predstavljaju zvaničnu poziciju i politiku Srbije u međunarodnim odnosima.

U sastavu pomenute delegacije ovog puta su bili narodni poslanici i predstavnici vladajuće koalicije, koji su mišljenja da je normalno sarađivati sa nepriznatom, okupacionom vladom Krima.

"Zanima me da li bi oni isto tako smatrali da je zakonito i sasvim normalno kad bi ukrajinski zvaničnici sarađivali sa vladom Kosova? Mislim da ne", navodi ambasador u pismu.

Podsetimo, Aleksandrovič je u decembru prošle godine osudio stav Srbije na glasanju o rezoluciji o Krimu u Ujedinjenim nacijama i nazvao je to "pucanjem sebi u nogu".

"Ovakva odluka se može vratiti kao bumerang u vašim naporima da zadržite Kosovo. Ne razumem zašto ovo radite", rekao je tada Aleksandrovič.

b92.net
foto: pixabay.com, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter